Megdöbbentő: a magyarok kedvenc gyümölcseiben lehet a legtöbb növényvédő szer

Megdöbbentő: a magyarok kedvenc gyümölcseiben lehet a legtöbb növényvédő szer

agrarszektor.hu
Bár egyre több növényvédőszer használatát korlátozzák és tiltják be az Amerikai Egyesült Államokban, egy nonprofit-szervezet szerint még mindig nagyon sokat tartalmaznak a gyümölcsök és zöldségek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Amerikai Egyesült Államokban 1996-ban fogadták el az élelmiszerek minőségének biztosítására hozott törvényt (FQPA), ennek értelmében a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) folyamatosan felülvizsgálja az élelmiszereknél engedélyezett növényvédőszerek használatát. 2006-ig több mint 270 különböző vegyi anyagot tiltottak be, vagy korlátozták a használatukat, írta meg a HVG. Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) szerint tízből csak egy amerikai eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget, így nagyszabású kampányokat folytatnak az egészséges étkezés népszerűsítéséért. A gond ezzel csak az, hogy egy nonprofit szervezet szerint még így is túl sok növényvédőszer-maradvány található az ott kapható zöldségekben és gyümölcsökben.

2018-ban például a nonprofit Environmental Working Group (EWG) arra hívta fel a figyelmet, hogy gyomirtó van az amerikai gyerekeknek szánt gabonapelyhek nagy részében és hogy bizonyos kozmetikumok, így a szempillaspirálok a szervezetre káros politetrafluoretilént, azaz teflont tartalmaznak.

A szervezet 2004 óta minden évben közzéteszi a "Dirty 12" (vagyis piszkos tizenkettő) és a "Clean 15" (tiszta tizenöt) listát. Ezekben típusonként több tízezer zöldségből és gyümölcsből vett mintánál azt vizsgálják, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek termesztéséhez sok rovarirtószert használnak, amelyek a fogyasztók egészségére is károsak lehetnek. Ezek esetében arra hívják fel a figyelmet, hogy a vásárlók organikusat keressenek ezekből, a tiszta élelmiszereket pedig fogyasszák bátran.

Az idei piszkos 12:

  • eper
  • spenót
  • kelkáposzta
  • nektarin
  • alma
  • szőlő
  • őszibarack
  • cseresznye
  • körte
  • paradicsom
  • zeller
  • burgonya

És a tiszta 15:

  • avokádó
  • édeskukorica
  • ananász
  • hagyma
  • papaja
  • édesborsó
  • padlizsán
  • spárga
  • karfiol
  • sárgadinnye
  • brokkoli
  • gomba
  • káposzta
  • mézdinnye
  • kivi

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy más a mezőgazdaságban használt vegyianyagok típusa és megengedett mértéke az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban. Az EWG listáját egyébként folyamatosan éri kritika a módszertan oldaláról és amiatt is, hogy organikus termékeket kínáló cégek is a támogatóik között vannak, így azokat a vegyi anyagokat nem vizsgálják, amelyeket ebben a szegmensben használnak. Az is kérdésként merül fel, hogy az alaposan megmosott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása ellensúlyozza-e a vegyi anyagok maradványainak hatását. Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint az EWG listáján szereplő vegyianyagok mértéke elfogadható, a szervezet azonban a hatóság álláspontját és mérési módszereit nem tartja megbízhatónak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58