Lenullázhatja a konzervipart, ha nem lesz elég befőttes üveg

MTI
Tönkreteheti a magyar konzervipart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az orosházi O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. üveggyárának átmeneti leállása, amelyre a kemence felújítása miatt van szükség. Már most sincs annyi befőttes üveg a hazai konzervipari cégek számára, amennyire a 2018-as gyártásinduláshoz lenne szükség. A cég viszont visszautasítja a kamara vádjait, és azt állítja, hogy 2017 közepén és végén is értesítették magyar vevőiket a felújításról, illetve a vevőknek versenytársaik elérhetőségét is megadták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az O-I orosházi üveggyára "ellehetetlenítheti a magyar konzervipart és tönkreteheti a termelőket" - írja közleményében a NAK. "Ígérete ellenére nem biztosítja" ugyanis a konzervipari cégeknek a termékeikhez szükséges üveget kohófelújítási munkák miatt. A hazai konzervipari cégek 2018-as gyártásindulásához szükséges befőttes üveg mennyiség nem áll rendelkezésre, és azt más, környező országbeli üveggyártóktól is kétséges beszerezni. Maximum a szükséges üvegmennyiség tizedének beszerzése oldható meg, az is magasabb áron és bizonytalan minőségben - tette hozzá a kamara.

A köztestület közleménye szerint az O-I orosházi üveggyárának leállása legnagyobb mértékben a meggybefőtt gyártását veszélyezteti, habár az csak júniusban veszi kezdetét.

A hazai meggytermelők évente 80-90 ezer tonna meggyet állítanak elő, amelynek 90-95 százaléka befőttként kerül a fogyasztókhoz. A hazai meggybefőtt-termelés a készterméket tekintve mintegy 14-16 milliárd forint értéket képvisel. Ehhez a mennyiséghez közel 80 millió befőttes üvegre van szükség, egy évben pedig a gyárak átlagosan mintegy 130 millió darabot használnak fel.


A NAK több körben szervezett már egyeztetést a hazai konzervipar képviselői és az üveggyár között. Győrffy Balázs, a NAK elnöke levélben is felszólította az üveggyárat arra, hogy "segítse hazai partnereit az általa okozott kaotikus helyzet rendezésével".

Az O-I 1995 óta van jelen Magyarországon
Az amerikai tulajdonú O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg-gyártó vállalata. A világ 23 országában, 78 gyáregységében különböző csomagolóüvegeket gyárt a konzervipar, a szeszipar, a söripar, valamint a borászatok, az üdítőital-ipari vállalatok, valamint a gyógyszeripar számára. Világszerte 27 ezer embert foglalkoztatnak. 2017-ben 6,9 milliárd dolláros nettó forgalmat bonyolítottak le. A cég Magyarországon 1995 óta van jelen. A hazai cég a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2016-ban 475,6 millió forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi 262,2 millió után. Az árbevétel 7,2 milliárd forint volt, amelynek döntő része a svájci cég részére végzett, bérmunkáért kapott export árbevétel.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. reagálásában kifejtette, magyar vevőiket 2017 közepén és végén is értesítették a kemenceépítésről. A január 4-i szakmai egyeztetés után megkeresték a versenytársakat és ismertették velük az üvegtípusokat, amelyekre a vevőknek szükségük van. Kérdésükre, hogy van-e szabad kapacitásuk, a versenytársak pozitív választ adtak.

A második egyeztetési fórumon, január 26-án megadták négy versenytársuk elérhetőségét, amelyek nyitottak voltak a vevők konzervüveg-igényének kiszolgálására.

Ezt egy február 15-én, a NAK számára írt levélben is tudatták a kamarával - hangsúlyozza az O-I.

Az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. 2003 után idén újítja fel orosházi öblösüveggyárának kemencéjét. A termelés február 11-én állt le, a 15 éve folyamatosan üzemelő kemence bontásával már végeztek, az új kemence tesztüzeme április végén-május elején indulhat. A gyár a húszmillió eurós beruházást saját forrásból finanszírozza. A gyár évente 110 ezer tonna befőttesüveget és üvegpalackot gyárt, a várhatóan három hónapos leállás alatt mintegy 28 ezer tonnával csökken a gyártott mennyiség. A gyárban foglalkoztatott 230 dolgozót a leállás alatt nem bocsátják el. A cég a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán 12 éves időszakra vonatkozó adócsökkentést nyert el, cserébe 25 személy foglalkoztatását vállalta a következő öt évben.


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14