Nem olcsóbb a comb, de jobban esszük

agrarszektor.hu
Több sertéshúst eszünk, mint az áfa-csökkentés előtt, pedig az ára nemigen változott 2015-höz képest. A fogyasztóknak azonban érdekük, hogy a termelők tisztességes versenyben szállhassanak ringbe termékeikkel, és ne fojtsa meg őket a feketepiac.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Éves szinten, egy emberre vetítve most 25 kilogramm körüli a magyarok sertéshús-fogyasztása, 10%-kal több, mint 2016-ban - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, Túrkevén, a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozón tartott sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor kiemeli, hogy a sertéságazatra kedvezően hatott, hogy 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfakulcsa 2016. január 1-jétől.

 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hozzátesszük: az áfacsökkentés pozitív hatásai leginkább az ágazat fehéredésében mutatkozott meg. 2015-höz képest a fogyasztók mindössze 6%-os árcsökkenéssel találkoznak a pultokon. Ezzel együtt mindenképpen jó döntésnek bizonyult a forgalmi adó csökkentése, mint ahogy az elektronikus áruellenőrzés (EKÁER) bevezetése is jótékony hatással volt a feketefuvarok visszaszorulására. Mindez csak áttételesen érinti a magyar fogyasztót, de fontos: a nem trükköző termelők versenypozíciói javultak, életképesebbek lettek a hazai vállalkozások.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?