Ettől várhatják a horgászok, hogy sokkal több hal lesz a vizekben

agrarszektor.hu
Akár húsz százalékkal is növelhetik idei haltelepítéseiket a horgászegyesületek annak nyomán, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent a hal áfája. Az adómérsékléssel ugyanis a vízhasznosítók a telepítésre szánt halakhoz olcsóbban juthatnak, így ugyanakkora összegért több halat vehetnek. Jó néhány egyesület a horgászhalak beszerzését tavaly év végén idénre halasztotta a januári áfa csökkentés miatt. A haltermelő vállalkozások az agrárszektor.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy a horgászoknak és a kereskedőknek is továbbadják az áfa csökkentést, így a decemberihez képest most 20 százalékkal mérsékelték bruttó telephelyi áraikat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Előnyös lehet a vízhasznosító horgászegyesületek számára is, hogy január elsejétől 27 helyett 5 százalékos áfa lépett életbe a halágazatban - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. A haltermelő vállalkozások ugyanis továbbadják az áfa mérséklést, és most 20 százalékkal csökkentették a bruttó telephelyi halárakat. Így a horgászegyesületek a tavalyinál akár 20 százalékkal olcsóbban juthatnak a telepíteni kívánt halakhoz.

Lévai Ferenc tájékoztatása szerint több horgászegyesület tavaly novemberben már azért nem vásárolt horgászhalat, mert számolt azzal, hogy az áfa csökkentés nyomán a tavaszi telepítésekhez szükséges állományokat alacsonyabb árakon szerezheti be. A múlt évben a vízhasznosítók telepítési céllal 3000-3500 tonna halat vettek, az idén pedig az adómérséklés miatt ugyanakkora összegért akár 700 tonnával több halat kaphatnak, vagyis telepítéseik ennyivel nőhetnek.

A kereskedők nem nyelik le az áfacsökkentést
A hazai fogyasztók akár 17-22 százalékkal olcsóbban vásárolhatnak halat az áfacsökkentés miatt - nyilatkozták a Világgazdaságnak az áruházláncok. A kereskedők azt ígérik, hogy tartósan továbbadják az adómérséklést a fogyasztóknak. Most például a tavaly még kilónként 2300-2400 forintba kerülő pontyszelethez az áfakulcs mérséklődésével idén már 1900-2000 forintért hozzá lehet jutni, de a lazacfilé is a korábbi 7000 helyett 5800 forintért beszerezhető. A pangasius- és tilápiafilé ára 2300 forintról 1800 forint alá zuhant.

A haltermelők januártól nem csak a horgászegyesületeknek, hanem a kereskedőknek is 20 százalékkal olcsóbban adják a halat - tette hozzá a szóvivő. Szerinte hosszabb távon a hal mintegy 15 százalékkal lehet majd olcsóbb az üzletekben, ha a kereskedelem is "kellő mértéktartást tanúsít" az árakkal szemben.

A termelők azt szeretnék, ha nőne a halfogyasztás, de a kereskedelemre nincs ráhatásuk, mert a haltermelés és a halkereskedelem mára látványosan elvált egymástól.

Az áfa csökkentéstől a haltermelő vállalkozások azt is remélik, hogy adminisztrációs terheik csökkennek. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is kevesebbet ellenőrizhet az ágazatban, mivel az 5 százalékos áfa jóval kevésbé csábíthat az adócsalásokra a 27 százalékos kulcshoz képest. Ez a haltermelési szektor kifehéredéséhez vezethet, és a haltermékek nyomon követhetősége "a tótól a tányérig" javulhat - állapította meg Lévai Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?