Kevesebb a méz a súlyos méhpusztulás miatt

agrarszektor.hu
Nagyon kevés lett az idei repceméz, ami a múlt téli komoly méhpusztulásnak köszönhető. Akácmézből gyenge-közepes évet tudhatnak maguk mögött a méhészek, ugyanakkor a napraforgó kiválóan mézelt 2017-ben. A csökkenő mennyiség ellenére mintegy kétszeresére nőtt az éves mézfogyasztás Magyarországon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly télen a méhállomány majdnem negyede elpusztult vagy legyengült a kemény hideg és az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt - mondta Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke. Az állomány a repce és az akác virágzásáig nem tudot megerősdöni,

így repcemézből nagyon gyenge, akácból gyenge-közepes évet zártak a méhészek.

A napraforgó virágzására már fel tudott fejlődni az állomány, így azok a méhészek, akiknél nem volt extrém mértékű a méhpusztulás, összességében enyhe pozitív eredménnyel zárhatják az évet.

A repcetermés fele az elvárható minőséget sem hozta. Ez főként azzal magyarázható, hogy a méhészek korán, magas víztartalom mellett pergették ki a mézet annak érdekében, hogy a repcével csaknem összeérő akácból fajtamézet tudjanak pergetni.

Az akácméz a kisebb mennyiség ellenére jó minőségű,

a napraforgó pedig a száraz nyár hatására 15-16 százalék körüli víztartalmú lett, az első osztályú méz 19 százaléknál kezdődik - közölte az elnök.

A felvásárlási árak a nagybani piacon a vegyes virágmézből - hordós kiszerelésben - kilónként 650, akácméznél 1200-1400, az egyéb fajtamézeknél 800-1000 forint körül alakulnak. A fogyasztók a kiskereskedelemben a vegyes méz kilójához 1200-1300, az akáchoz 2000, a hárs és egyéb mézekhez 1700-1800 forintért juthatnak hozzá. Az utóbbi három évben sem emelkedés, sem csökkenés nem volt a piacon - közölte Haász Ferenc. 

Magyarországon az éves átlagfogyasztás fejenként 70-80 dekagrammra nőtt a korábbi 40-50-ről.

A méz 65-70 százalékát továbbra is exportálják, főként Német-, Olasz- és Franciaországba - hangsúlyozta az elnök.

Békés megyében körülbelül nyolcszázan foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 660 tagja van. A méhcsaládok számát ősszel 68 ezerre becsülték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?