Riasztó adatokról számolt be Áder János

MTI
Ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége 2050-re az akkorra csaknem 10 milliárd lakosra duzzadó emberiségnek Áder János köztársasági elnök szerint. Riasztó adatokról számolt be a klímaváltozással és a vízválsággal kapcsolatban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Föld vízkészletének csak 2,5 százaléka édesvíz, azonban az édesvízkészlet jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet csak 0,7 százalék - állapította meg Áder János a gödöllői Szent István Egyetemen tartott előadásában. Ráadásul a felmelegedés miatt folyamatosan nőnek a Földön a vízhiányos területek, a vízhiány pedig kihat az élet és a gazdaság minden területére. Naponta 10 ezer, hatévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz miatt - fűzte hozzá a köztársasági elnök.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


2050-re a Föld népességének 75 százaléka nagyvárosokban fog élni, a növekvő vízszükséglet ellátásának megoldása pedig megoldandó feladat. A vizek szennyezésével kapcsolatban Áder János rámutatott, hogy az óceánokon úszó PET-palack szemétsziget már Argentína méretű. Riasztó, hogy 20 ezer PET palackot használunk el másodpercenként - tette hozzá.

MTI-fotó: Kovács Tamás

A prognózisok szerint a Föld lakossága 10 milliárdra duzzad 2050-re, és emiatt 50 százalékkal több élelmiszerre és 30 százalékkal több vízre lesz szükség - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök. A jövő kihívásának nevezte azt a szemléletváltozást, amely a körforgásos gazdálkodás megteremtését szorgalmazza, ami azt jelenti, hogy a felhasznált termékek elavulásuk után ismét nyersanyagokká válnak és teljes mértékben felhasználásra kerülnek. Cél a hulladék tervezett és tudatos megszüntetése, amely Áder János szerint akkor fog megtörténni, ha az újrahasznosítás is jó üzlet lesz.

Nem fékezhető meg a globális felmelegedés?
Az elmúlt tíz évben egyre magasabb rekordhőmérsékleteket mértek, ami a Föld felmelegedését jelenti - szögezte le Áder János. Ennek egyik oka a szén-dioxid koncentráció növekedése, amelynek a megállítása globális feladat. A légkörben található széndioxid 50 százalékát nyelik csak el az óceánok és az erdők, és a légszennyezés miatt 3,5 millió ember hal meg évente. A párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott cél, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt tartsák, Áder János szerint nehezen vagy egyáltalán nem valósítható meg, mivel ehhez a széndioxid kibocsátást tízévente felezni kellene.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?