Nagy veszteségek és súlyos pékhiány a sütőiparban

agrarszektor.hu
A magyar sütőipari vállalkozások több mint fele veszteséges, az ágazat tartalékai kimerültek, a nyereség pedig nulla körüli a Magyar Pékszövetség szerint. Az ágazat helyzete és a fokozódó pékhiány miatt támogatási rendszert és áfacsökkentést sürgetnek. A legnagyobb problémát a belföldi piacon az albán pékségek jelenléte és tisztességtelen magatartása okozza.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sütőipari ágazat tartalékai kimerültek, a költségcsökkentési lehetőségek elfogytak. Az ágazatból 6 ezer munkavállaló, közülük mintegy 3 ezer pék hiányzik. Emellett a költségek, úgy mint a munkabérek és a logisztikai kiadások folyamatosan nőnek.

A költségek emelkedését ugyanakkor a nagy áruházláncokkal nem lehet elismertetni, pedig a liszt ára nő majd előreláthatólag 5-10 százalékkal. Az ezer magyar, működő sütőipari vállalkozás mintegy 60 százaléka veszteséges

- mondta Septe József a Magyar Pékszövetség elnöke a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari körkép elnevezésű rendezvénysorozatán az MTI-nek.

Szigorították az élelmiszerkönyv előírásait
Nemrégiben szigorították a Magyar Élelmiszerkönyvnek a kenyerekre vonatkozó előírásait. Az élelmiszeripar mintegy 5 ezer vállalkozásának negyede sütőipari cég. A 90 ezer élelmiszeriparban foglalkoztatott 20 százaléka a sütőiparban dolgozik. Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogramm, péksüteményből pedig mintegy 15 kilogramm a fejenkénti átlagos fogyasztás - közölte Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője.


A szövetség szerint a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek, mintegy 500 ilyen működik Magyarországon. Az albán pékségek ugyanis nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, és ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké. A nyereség- és a munkaerőhiány miatt nem jut pénz a fejlesztésre, pedig az automatizálás létkérdés lenne a pékségekben.

A technológiai megújulás elmaradása rontja a költséghatékonyságot, a többletköltséget pedig sem a kereskedők, sem a multik nem hajlandók megfizetni, a legtöbbször még akkor sem, ha az indokolt.

Ezért lenne szükség az ágazatot támogató programra, és az általános forgalmi adó csökkentésére a kenyérnél és más sütőipari termékeknél - tájékoztatott az elnök. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?