Szinte minden évben tragédiát okoz a mustgáz

agrarszektor.hu
Évről évre csaknem tucatszor riasztják a mustgáz miatt a tűzoltókat. Bár egyszerű lenne a balesetek megelőzése, szinte egyetlen év sem telik el tragédia nélkül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mustgáz - a bortermelés egyik veszélyforrása - egyszerű szén-dioxid, amely a gyümölcs erjedésekor keletkezik, és színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget - áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A balesetek a szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, de egy gyertyával is ellenőrizni lehet a pincéket - hívja fel a figyelmet a főigazgatóság. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá.

A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Ha a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget - tanácsolja a katasztrófavédelem.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?