Van gombaméreg a teljes kiőrlésű lisztekben, de nem kell megijedni

agrarszektor.hu
A Naturgold Teljes őrlésű bio tönkölyliszt és a Piszkei Bio Teljesőrlésű tönkölybúzaliszt kapta a legtöbb pontot a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) terméktesztjén, amely a teljes kiőrlésű lisztek mikotoxin-tartalmat vizsgálta. E két termékben nem találtak vizsgált mikotoxinokat, a legtöbb mintában viszont kimutatták a fuzáriumos DON-toxin jelenlétét, ám a toxintartalom egyik esetben sem haladta meg a határértéket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Két ökotermék, a miskolci Naturgold Teljes Kiörlésű Bio Tönkölylisztje és a Lábatlanban található Piszkei Bio Teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt szerepelt a legjobbak azon a termékteszten, amelyen a teljes kiörlésű lisztek mikotoxin-tartalmát vizsgálták. A két termék egyikében sem lehetett mikotoxinokat kimutatni - derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményéből.

A TVE 19 különféle, áruházláncokban vagy kisebb (bio)boltokban kapható teljes kiőrlésű búza-, tönkölybúza- és rozsliszt mikotoxin-tartalmát vizsgálta meg, ebből 13 liszt ellenőrzött ökológiai gazdaságból származott. Az egyesület a DON toxin, a T-2 és a HT-2 mikotoxinok jelenlétét vizsgálta akkreditált laboratóriumban, azért ezekét, mert gabonafélékben Magyarországon e mikotoxinok jelenléte okozhat leginkább problémát. Ezeket a mikotoxinokat a gabonanövényeken lévő fuzáriumgombák termelik.

Lehetnek egészségügyi hatásaik
A mikotoxinok jelentős egészségügyi problémákat okozhatnak, típustól függően befolyásolhatják a hormon- és immunrendszer működését. A gabonák tisztítása, őrlése során csökken a mikotoxin tartalom, hiszen a szemek külső részén találhatók meg nagyobb koncentrációban ezek a mérgező vegyületek. Leginkább a korpa és a teljes kiörlésű liszteknél jelentenek kockázatot.


Egyik vizsgált termékben sem találtak T-2, illetve HT-2 toxint sem. A DON-toxin azonba két eset kivételével mindegyik termékből kimutatható volt, de egyik esetben sem érte el a határérték 50%-át. A közlemény szerint a legnagyobb mennyiségben a Vita Mill Teljes kiörlésű rozslisztben volt jelen, 360 mikrogramm/kilogramm mennyiségben, míg a Biopont teljes kiörlésű búzalisztjében 351 mikrogramm/kilogramm, a Spar Naturpur Bio Teljes kiörlésű búzalisztjében 312 mikrogramm/kilogramm volt.

A DON toxin koncentrációban nem volt eltérés az ökogazdaságból származó, és a hagyományos termékek között. A teszt során nem volt kimutatható, hogy bizonyos gabonaőrleményben inkább előfordult volna mikotoxin szennyezettség: a búza- , tönkölybúza- , és rozslisztekben is találtak magasabb és alacsonyabb toxintartalmú terméket is. A termékek ára széles skálán mozgott (199-1089 Ft/kg), az ár és a szennyezettség között sem volt összefüggés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?