Megfejtették, mi az igazi gyümölcspálinka titka

agrarszektor.hu
Tudatosan lehet alakítani a gyümölcspálinkák összetételét a lepárlási paraméterek változtatásával, így a gyümölcskarakter intenzívebben jelenik meg. Ennek következtében sokkal finomabb pálinkát lehet főzni, ráadásul a metanol-tartalom is csökkenthető. Ehhez arra kell ügyelni, hogy a lepárlást ne túl erőteljes részleges kondenzációval (lehűtéssel) végezzük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcspárlatok lepárlási paramétereinek vizsgálatakor megállapították, hogy lepárláskor az egyes komponensek tipikus lepárlási jelleggörbéknek megfelelően kerülnek át a párlatba - írja a laboratorium.hu. Ez azt jelenti, hogy a komponensek jól csoportosíthatók annak alapján, hogy az előpárlati, középpárlati és utópárlati szakaszban milyen mértékben dúsulnak.

A témában a WESSLING Hungary Kft. végzett kutatást. Különböző gyümölcsfajok (alma, körte, meggy, kajszibarack és szilva) jellemző illékony komponenseit vizsgálták, és összességében 75-80 vegyületre koncentráltak.

Az eredmények szerint egyértelmű összefüggés van a lepárlás során alkalmazott részleges kondenzáció (lehűtés), vagyis az úgynevezett deflegmációs mérték változása és a lepárláskor a gőzfázisból a párlatba kerülő illékony komponensek relatív illékonyságának változása között. Kiderült, hogy a lepárlási paraméterek változtatásával tudatosan lehet alakítani a párlat összetételét, így a gyümölcskarakter intenzívebben jeleníthető meg.

Emellett azt is kiderítették, hogy alacsonyabb mértékű deflegmációval a termék metanol-koncentrációja is alacsonyabb lett. Igaz, a középpárlatra vetített alkoholkihozatal ugyancsak kissé alacsonyabbnak bizonyult, mintha erőteljesebb deflegmációt alkalmaztak volna.

A kutatás tehát azt állapította meg, hogy a gyümölcscefre-alapanyagból illatosabb, ízesebb termék állítható elő, ha nem túlzottan erőteljes deflegmációval történik a lepárlás. Mindez jelentősen növelheti a pálinkák minőségét, illetve a párlat gasztronómiai élményét is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?