Mostanában senki ne akarjon új igazolványokat, ha nem muszáj

agrarszektor.hu
Lehetőség szerint ne forduljanak a következő napokban őstermelői igazolványaik miatt a kamarai falugazdászokhoz azok a gazdálkodók, akiknek dokumentuma még hatályos. Torlódások alakulhatnak ki ugyanis amiatt, hogy március 20-ig lehet kérelmezni új igazolványok kiváltását a korábban már lejártak helyett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 40 ezer olyan őstermelőként nyilvántartott gazdálkodóról tud, akinek most nincs érvényes igazolványa. A falugazdász-irodák többsége két szombati napon, március 12-én és 19-én is nyitva tart.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Március 20-ig kérelmezhetik a gazdálkodók, hogy 2016. január elsejétől hatályos, új őstermelői igazolványokat kaphassanak a korábban lejártak helyett, illetve eddig az időpontig érvényesíthetik hatályos igazolványukat is. Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainál, illetve a falugazdász-körzetközpontokban lehet intézni.

Azok az őstermelők, akik 2014-ben vagy 2015-ben váltották ki igazolványukat, így az még hatályos, és rendelkeznek idénre érvényes értékesítési betétlappal is, igazolványaikat most nem kell kicserélniük - közölte a NAK. Számukra az új őstermelői szabályozás tartalmazó kormányrendelet lehetővé teszi, hogy meglévő igazolványukat 2016. október 1. és december 31. között cseréljék le. Ezért azok, akikre a március 20-i jogvesztő határidő nem vonatkozik, lehetőség szerint később intézzék őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyeiket - hívja fel a figyelmet a NAK.

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Eddig 160 ezren keresték fel a kamarai falugazdászokat az őstermelői igazolványokkal összefüggő ügyintézés miatt. Ugyanakkor 40 ezer vannak még olyanok, akiket korábban őstermelőként tartottak nyilvántartott, de érvényes igazolványuk még nincs. Számukra az is nehezítheti a gyors ügyintézést, ha mostani valós adataik nem egyeznek meg a hivatalos hatósági nyilvántartásokkal.

A torlódások elkerülése érdekébe a falugazdász-irodák többsége a következő két szombati napon, március 12-én és 19-én is nyitva tart. A falugazdászok elérhetőségei a NAK honlapján is megtalálhatók.

A kamara az ügyintézés gyorsítása érdekében honlapján közzétett egy előre kitölthető táblázatot, amelyben az őstermelők rögzíthetik saját, illetve használatukban lévő földterületeik adatait. A táblázat kitöltése valamennyi őstermelő számára javasolt, de kifejezetten azoknak, akik több földterületen, illetve helyrajzi számon folytatnak őstermelői tevékenységet - hangsúlyozza a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?