Öt létfontosságú termék, amelyért sokkal kevesebbet kell fizetni

agrarszektor.hu
Négy éve folyamatos lejtmenetben van a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára - ezt mutatja az az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe. A 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől. A gabonák, a tejtermékek, a húsok, a növényi olajok és a cukor ára is csökkent 2015-ben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-indexe 164,1 pontos értéken nyitott tavaly év elején, záró értéke pedig decemberben 154,1 pont lett. Ez utóbbi érték a novemberihez képest is 1 %-kal kisebb, főleg a hús, a tejtermékek és a gabonák világpiaci árának mérséklődése miatt, ami ellentételezte a cukor és növényi olajok év végi, kisebb mértékű drágulását - áll a FAO közleményében.

A stabil készletek a gyenge kereslet és az erősödő dollár mellett nem meglepő az élelmiszeráraknál 2015-ben is domináló negatív trend - véli a FAO közleménye szerint Abdolreza Abbasszian, a szervezet vezető közgazdásza. A FAO élelmiszerár-indexe a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a szervezet szakértői.

A FAO gabona árindex decemberre további 1,3 %-kal csökkent a kukoricatermelők közötti erősödő verseny és részben azon várakozás miatt, hogy az argentin exportvámok eltörlésével nagyobb mennyiségű búza ömlik majd a világpiacokra. A többek között a rizst is magába foglaló mutató 2014-hez képest 15 %-kal csökkent.

A tejtermékek is igazodtak a globális trendhez: decemberben 1 %-kal kerültek kevesebbe, a tavalyi éves átlag azonban majdnem 30 %-kal zuhant az előző évhez képest. A bővülő európai sertéshúsimport és az alacsonyabb kereslet Amerikában a marhahús iránt okozta a húsárindex 2 %-on felüli csökkenését. Az egész évet vizsgálva, átlagosan 15 %-kal alacsonyabb áron kereskedtek a húsokkal a nemzetközi piacokon.

Némileg kilóg a sorból, hogy a növényi olajok ára 2,1 %-ot emelkedett decemberben, főleg a brazil szójabab körüli bizonytalanságok miatt, de az index 2015-ös átlaga még így is majdnem 20 %-kal a 2014-es alatt volt. Hasonló a helyzet a cukor esetében: bár a havi átlag 0,6 %-kal több volt az év utolsó hónapjában, összességében 21 %-os esést mértek a szakértők.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?