Mindenkit védjen meg a kormány a láncoktól

agrarszektor.hu
Az élelmiszer-termékpályát érintő olyan kormányzati, illetve országgyűlési döntések születtek vagy vannak kidolgozás alatt, amelyek az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozásokat és azokat a mezőgazdasági (elsősorban kertészeti) termelőket is érintik, akik beszállítói a kiskereskedelmi láncoknak - hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az ágazat szereplői attól tartanak, hogy ezen intézkedések negatív gazdasági hatása leginkább a beszállítókat fogja érinteni, mivel a piac logikája szerint racionális megoldás a teher kompenzálására a kiskereskedő által alkalmazott árrés növelése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindez az olcsóbb importtermékek súlyának növelésével, illetve a magyarországi beszállítók nyomás alá helyezésével járhat az átadási áraik csökkentése érdekében. Ez elsősorban a kisebb magyar cégeket hozhatja abba a helyzetbe, hogy nagyobb mértékű árcsökkentést legyenek kénytelenek elkönyvelni annak érdekében, hogy a polcokon tarthassák termékeiket.

Az intézkedés érdemben veszélyeztetheti a magyar élelmiszeripar és a mezőgazdaság egyes ágazatainak (zöldség-gyümölcs szektor) jövedelemtermelő képességét. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javasolja, hogy a kormányzat tegye egyértelművé: az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése a kiskereskedelmi láncok terheinek növekedését célozta, és nem fogadható el annak bármilyen mértékű áthárítása a fogyasztóra vagy a termék beszállítóira.

Ezt elősegítendő a kormányzat helyezze kilátásba, hogy a kiskereskedelmi láncok árkialakításának gyakorlatát figyelemmel tartva minden lehetséges eszközt felhasznál, ha azt észleli, hogy a láncok megpróbálják áthelyezni a terheket a termékpálya más szereplőire, ezzel is védve a hazai élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozások és mezőgazdasági termelők érdekeit - olvasható a NAK sajtóközleményében.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?