Évi 10 százalékos növekedést ígér Szijjártó az agrárexportban

agrarszektor.hu
Ehhez a tavalyi rekord után újabb csúcsokat kellene dönteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évi tíz százalékos növekedési ütemet kell elérni az agrárgazdasági exportban - hangoztatta Szijjártó Péter fideszes parlamenti képviselő, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az Országgyűlésben. Ehhez járulhat hozzá az egységes Külgazdasági és Külügyminisztérium. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) korábbi tájékoztatása szerint az agrárkivitel tavaly újabb csúcsot döntött 8093 millió eurós teljesítménnyel.

Külgazdasági központú külpolitikára van szükség ahhoz, hogy Magyarország a világgazdasági és -politikai változások nyertese legyen - jelentette ki Szijjártó Péter az Országgyűlésben.

A politikus a Fidesz-frakció vezérszónokaként az MTI szerint azt mondta: "az új világrendben való sikeres nemzeti érdekérvényesítés jegyében" jön létre a harmadik Orbán-kormányban az egységes Külgazdasági és Külügyminisztérium. "A külügyi apparátus a gazdasági versenyközpontúság és a gazdasági eredményközpontúság jegyében fog működni" - mondta.

A külpolitikáról nem célként, hanem eszközként kell gondolkodni - folytatta -, amelynek feladata az aktív részvétel a külgazdasági érdekek érvényesítésében. A politikus szerint az egységes külügyi, külgazdasági és kultúrdiplomáciai szerkezet lehetővé teszi annak a célnak az elérését, hogy 2018-ra a teljes magyar export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, valamint azt is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kivitel területén Magyarország elérje az évi tízszázalékos növekedési ütemet. Megjegyezte, mivel a magyar egy nyitott gazdaság, ezért a nemzetgazdaság teljesítményét alapvető mértékben határozza meg az export alakulása.

"Azok az országok, amelyek (...) nem képesek a hagyományos diplomáciai tevékenységük megújítására, a változások vesztesei lesznek" - mondta Szijjártó Péter. Az államtitkár-képviselő beszélt a keleti nyitás stratégiájáról is, amely értékelése szerint egyértelműen sikert hozott Magyarországnak.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi közlése szerint az agrárexport tavaly újra kiugró eredményt ért, mivel a 8093 millió eurós bevétel 18 millió euróval (2 százalékkal) meghaladta a szintén rekordnak számító, 8075 millió eurós 2012-es teljesítményt is. Mivel az import 4,5 milliárd eurós szinten maradt, az ágazatnak az elmúlt évben sikerült megismételnie 3,6 milliárd eurós pozitív szaldóját, amellyel a teljes nemzetgazdasági külkereskedelmi egyenleg 51 százalékát adta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?