Fejlesztések a Tisza-tavon

agrarszektor.hu
A Kiskörei víztározó halászati hasznosítója a halállomány hosszú távú fenntartását és gyarapítását szolgáló fejlesztések megvalósítását kezdi el idén - közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hegedűs Gábor elmondta: a változatos élőhelyekkel és élővilággal rendelkező féltermészetes-félmesterséges Tisza-tó egyedülálló létesítmény, amely egyedi bánásmódot kíván. Halgazdálkodása sem szorítkozhat csupán a hagyományos telepítésekre, olyan projektekre is szükség van, amelyek hosszú távon garantálják a halállomány fennmaradását és fejlesztését. Ezek az előzetes számítások alapján több tízmillió forintba kerülő beruházások lényegesen meghaladják a cég anyagi lehetőségeit, a munkák zömét ezért pályázati forrásból finanszíroznák. Az önrészt és a biztonsági tartalékot azonban az elmúlt 3 év nyereséges gazdálkodásból származó forrásoknak köszönhetően saját bevételeikből fedezik - mondta el. Jelezte: a természetes ívóhelyek eltűnését ellensúlyozzák majd egy úszó halkeltető és előnevelő létesítésével, amely évi 10 millió zsenge ivadék előállítására lesz képes. Az állomás a csuka, süllő, tőponty és harcsa szaporítása mellett olyan fajokkal is foglalkozhat, mint a jászkeszeg, a compó, a széles kárász és a sügér.

Hegedűs Gábor jelezte: a beruházás folytatásaként olyan lerekesztett, zsilippel ellátott kis tavakat alakítanak ki a tározó fűvel borított magasabb részein, amelyek a tavaszi áradások vizével feltöltve alkalmassá válnak az ivadék további nevelésére. Emellett kifejezetten horgászérdekeket szolgáló élőhely- fejlesztésekkel gondoskodnak a zsákmányolható méretű halállomány életfeltételeinek javításáról. Ehhez a túlburjánzó vízi növényzet visszaszorítását, a telelőhelyek biztonságossá tételét és a telelőkhöz vezető útvonalak kialakítását kell elvégezniük - tájékoztatott.

Beszámolt arról, hogy tavaly összesen 400 ezer darab előnevelt ragadozóivadék, 10 ezer kilogramm két- és további 30 ezer kilogramm háromnyaras pikkelyes ponty telepítésével pótolták a halállományt. Hangsúlyozta: egy közbeszerzési pályázatot követően, ugyancsak 2012-ben kötött termeltetési szerződés révén néhány éven belül lehetőségük nyílik arra, hogy kizárólag a tározóból származó tőpontyokat helyezzenek ki. A Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Társaság 2000. szeptember 18-án alakult a Tisza-tó halászati jogának gyakorlására. A 2002-ben elnyert jogot azonban - hosszas jogi procedúra után - csak 2010. január 1. óta tudja gyakorolni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal megkötött 15 éves időtartamú haszonbérleti szerződés alapján.

A közhasznú társaság időközben kft.-vé alakult, tulajdonosi körébe a térség 10 önkormányzata és a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége tartozik. A vízkezelői jog elnyerése óta több tízmillió forintos hitelt "ledolgozva" a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. mára hasonló nagyságrendű gazdasági eredményt tud felmutatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?