Így nyomja le a hazai baromfisokat az ukrán dömping

Így nyomja le a hazai baromfisokat az ukrán dömping

agrarszektor.hu
Nincsenek könnyű helyzetben a baromfiágazat szereplői Magyarországon. Ugyan az előző évben az energia- és takarmányköltségek jelentős mértékben lecsökkentek, a madárinfluenza komoly károkat okozott a termelőknek, a nagy mennyiségben az uniós és a hazai piacokra beérkező ukrán áru rendkívüli nyomást gyakorol az árakra. Mindez egy olyan időszakban történik, amikor globálisan, EU-s szinten és magyarországon belül is nőne a baromfihús fogyasztása, ám kérdéses, hogy ezt a megnövekedett keresletet milyen forrásból tudják majd kielégíteni a kereskedők a fogyasztók számára - mondta el az Agrárszektornak a Baromfi Terméktanács elnöke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felemásan zárta a 2023-as évet a magyar baromfiágazat: nemcsak az ukrán áru Európába történő beáramlása jelentett komoly problémát az ágazat szereplői számára, a madárinfluenza járvány is súlyos károkat okozott a tavalyi évben. Erről Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke beszélt az Agrárszektornak, aki azt is elmondta, hogy a fenti okok miatt tavaly elmaradt a termelés mennyisége az elvárt szinttől, és az ágazat teljes előállítása nem érte el a 700 ezer tonnát. Ez pedig azzal is járt, hogy nem jutottak ki a megszokott és még meglevő piacokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A BTT elnöke beszélt arról is, hogy a takarmányárak és alapanyagok tekintetében - részben épp az ukrán-orosz háborúnak köszönhetően - érezhető mérséklődés ment végbe. Ez kedvező hatást gyakorolt a termelésre, ugyanakkor az Európai Unióba, így Magyarországra is bejutó ukrán baromfihús jobban nyomja az árakat. Összességében inkább ennek a dömpingnek a hatása volt jelentősebb az ágazatban.

A fogyasztási trendek tekintetében úgy látjuk, hogy globálisan és európai szinten is emelkedik a kereslet a baromfihúsok iránt, kérdéses azonban, hogy ezt ki tudja-e elégíteni az ágazat

- mondta Csorbai Attila.

Az EU belső termelése minimálisan növekedett, az igényeket azonban az import baromfihús fogja le, ami feszültségeket okoz a piacon. Ami a magyar fogyasztókat illeti, ott enyhe növekedés volt megfigyelhető a keresletben. Az infláció letörése végett hozott intézkedések azonban növelték a belföldi kereskedelemben az import jelenlétét, legyen az román, lengyel vagy szlovák baromfihús - mondta Csorbai Attila. A BTT elnöke az Agrárszektor kérdésére korábban részletesen is kifejtette, hogyan juthat be az ukrán baromfihús az uniós, így a hazai piacokra is, és hogy mi az a szakmai körökben csak Batman-vágásnak nevezett trükk, amivel az ukránok növelték az Európai Unió területére vámmentesen behozható baromfihús mennyiségét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Minden fontosabb termékpályának megvan a maga problémája

Csorbai Attila elmondta, hogy a csirkeágazat legfontosabb problémáját az európai uniós szabályozás jelenti, valamint azok azok az ideológiák, amelyek egyre több szakmailag nem megalapozott előírást szeretnének megszavaztatni az uniós döntéshozókkal. Ez pedig kártékony lehet a szakma számára, éppen akkor, amikor egyébként folyamatosan nőne a fogyasztók igénye a baromfi termékek iránt.

Ami a pulyka termékpályát illeti, annak és és termékeinek meg kell találnia a helyét a közgondolkodásban és a táplálkozásban. A termelőknek és feldolgozóknak rá kell lelniük azokra a különlegesebb, de azért mindennapi termékekre, amelyekre a termékpályának szüksége van az egyensúlyhoz. A szakember szerint ugyanakkor a lúdnál az elmúlt években folyamatos csökkenést lehetett tapasztalni, amelynek okai a magasabb piaci ár és a csökkenő kereslet, illetve a mindenkori járványvédelmi helyzet. Csorbai Attila kitért arra is, hogy az országot immáron évek óta rendszeresen sújtó madárinfluenza járványok a kacsa termékpályát sem kímélték, ennek a piaci lehetőségei ugyanakkor nagyobbak. Ennél a termékpályánál a Kínából érkező, elősütött kacsa okozhat még problémákat: ez ugyanis minimális védővámmal érkezik az EU-ba, ráadásul nehezen követhető mennyiségben.

Fontos megemlíteni, hogy az egyes termékpályáknál nemcsak a madárinfluenza jelenti a problémát, hanem azok a behozatali tilalmak és korlátozások, amelyeket az egyes országok hazánkkal szemben bevezettek és fenntartanak. Amíg ezeket vissza nem vonják, addig a magyar baromfiágazat fontos piacoktól esik el. Ez pedig azzal járhat, hogy ezek a készletek szintén beragadnak a hazai, kissé tágabb értelemben véve pedig európai piacokra, amelyek már így is jórészt telítve vannak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi várható 2024-ben?

Csorbai Attila szerint ugyanakkor az ágazatnak a nehézségek mellett is fel kell készülnie az idei évben meghirdetésre kerülő támogatási és fejlesztési pályázatokra. A szakember szerint ugyanis csak hatékony termeléssel és feldolgozással válhat a magyar baromfiágazat versenyképesebbé, akár a hazai és az uniós, akár az EU-n kívüli országok tekintetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?