Ellepték ezt a magyar térséget a poloskák: sorra pusztítják el az ültetvényeket

Ellepték ezt a magyar térséget a poloskák: sorra pusztítják el az ültetvényeket

agrarszektor.hu
A hűvösebb idő beköszöntével Magyarországon is egyre több poloska jelenik meg, amik az otthonainkat is szívesen látogatják. Bár kutatások szerint az utóbbi időben csökkent a számuk, Zalában továbbra is rengeteg poloska van. Van olyan gazda, akinek például a teljes ültetvényét tönkre tették. A szakemberek elmondása szerint még vegyszerrel is nehéz őket irtani, annyira szívósak. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Májer József biológus professzor az ATV Híradóban elmondta, hogy Zala megyéből többen keresték meg azzal, hogy teljesen tönkretették a poloskák a házi kertben a paradicsom ültetvényt. Pécsi Egyetem professzora szerint statisztikailag még nem bizonyítható, de az adatok azt mutatják, hogy az országban jelenleg Zala megyében van a legtöbb Kínából érkezett mezei poloska.

A vándor és márványos poloskáknak előbb-utóbb felszaporodnak a természetes ellenségei, tehát a tojás paraziták, a lárva paraziták és ahogy ezeknek a száma megnő, úgy kordában tartják a létszámot. Ez egy ilyen hullámzó jelenség lesz

- vélekedett Májer József.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zalamerenyén még nem indult el a poloskák számának csökkenése. Az itt élők azt mondják, hogy tehetetlenek a rovarokkal szemben. Egy nagykanizsai gazdabolt vezetője, mint fogalmazott, gyorsan ellenállóvá tudnak válni ezek az állatok, így sokszor még vegyszerrel sem lehet irtani őket, de akad egy-két olyan szer, ami hatsos lehet, amiket az ablakrésekhez kell fújni. A szakemberek szerint a poloskák a mostaninál is intenzívebben indulnak majd meg a zárt helyek irányába, ha ténylegesen megkezdődik a lehűlés. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06