Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

Aggasztó hírek érkeztek: durva, ami a vetéssel történik Zala megyében

MTI
Megkezdődött a tavaszi vetés Zala vármegyében, de a csapadékos időjárás hátráltatja a munkát. Eddig 2500 hektáron került földbe a mag, míg az elmúlt év azonos időszakában már 8500 hektárnyi területen végeztek a vetéssel - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodok már január végén elkezdték a vetést, de amikor hidegre fordult az időjárás, leállították a munkákat - tájékoztatott Sabján Krisztián. A tavaszi árpa tervezett vetésterülete 1200 hektár, ennek több mint 70 százalékán elvetették a gabonát. A napraforgó 150 hektáron, a kukorica csaknem 500 hektáron került a talajba. A tervek szerint mintegy 30 ezer hektáron termesztenek kukoricát, a napraforgó vetésterülete pedig 9 ezer hektár körüli. A hideg időjárás és a sok csapadék hátráltatja a tavaszi szántóföldi növények vetését, ugyanakkor kedvez az őszi kultúráknak - jelezte a megyei elnök. Az állományok összességében jól, közepesen fejlődnek, csak néhány erősen fejlett, harsányzöld tábla található a térségben. A múlt ősszel 30 100 hektáron búzát, 5780 hektáron ősziárpát, 1300 hektáron tritikálét vetettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 13 635 hektáros őszi káposztarepcét kora tavasszal fejtrágyázták, nagy területen már a második adag is kikerült a földekre. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt a gazdák attól tartanak, hogy a később kijuttatott tápanyag nem tud hasznosulni - ismertette Sabján Krisztián. Összegzés szerint a következő hetekben 50 ezer hektárt meghaladó területen kell a talajt előkészíteni, és elvetni a tavaszi növényeket. A gazdáknak figyelmet kell fordítaniuk az őszi vetésű állományokra is, mert a sok csapadék és a felmelegedés miatt számítani kell a gombabetegségekre és a kártevők megjelenésére - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?