Egyre több ilyen állat élhet Magyarországon: még a repülőtereket is ellephetik

Egyre több ilyen állat élhet Magyarországon: még a repülőtereket is ellephetik

agrarszektor.hu
Felmérik az ürgeállományt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén áprilisban, hogy a szakemberek alaposabb képet kapjanak a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról - közölte a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén, a futópályák, gurulóutak, parkolók, állóhelyek és hangárak közötti nagy kiterjedésű gyepen Magyarország egyik legjelentősebb ürgeállománya él - olvasható a közleményben. Mint felidézték, az ürgéket néhány évtizede még mezőgazdasági kártevőként tartották számon, minden leadott ürgefarok után pénzjutalom járt. A világállományhoz hasonlóan a magyarországi állomány is az alkalmas élőhelyfoltok számának drasztikus csökkenésével erősen visszaszorult, ezért a fajt 1982-ben védetté nyilvánították. A megmaradt élőhelyfoltok csökkenése mellett problémát jelent azok egyre erősebb elszigetelődése is, ma már ezek az élőhelyfoltok szinte kizárólag önálló, egymással nem kapcsolatban álló ürgepopulációk.

Hozzátették: az 1980-as évektől áttelepítési programok indultak Magyarországon, amelyeket számos esetben uniós finanszírozású természetvédelmi pályázatok keretei közt végeztek, 2018-tól pedig összehangolják az ürgetelepítési programokat. A hazai ürgeállomány további aggasztó csökkenése miatt 2012-ben a faj fokozottan védett jogi státuszt kapott Magyarországon, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

A Herman Ottó Intézet közleményében hangsúlyozta: a Budapest Airport számára kiemelten fontos a repülőtér területén megtalálható állatok védelme, a biodiverzitás megóvása a vadon élő állatokkal való ütközések megelőzésére és mérséklésére összpontosít. A budapesti repülőtér üzemeltetője a madarak és a vadon élő állatok védelmét a Madár- és Vadvédekezési Kézikönyvvel összhangban szabályozza.

Az április 3-ai, nagy területre kiterjedő ürgefelmérés során a szakemberek alaposabb képet fognak kapni a repülőtér ürgeállományának térbeli eloszlásáról. A felmérésben részt vesznek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetvédelmi szakemberei is, akik az Agrárminisztériummal közösen működtetett Vadonleső Programban - 17 másik védett állat- és növényfajjal együtt - az országos ürgeelterjedést és bizonyos veszélyeztető tényezőinek adatait gyűjtik önkéntesek aktív közreműködésével, immáron közel másfél évtizede. A felméréssel jelentős adatállománnyal bővíthetik az adatbázist, hiszen a helyszínről eddig kevés adattal rendelkeztek - írták.

Közölték azt is, hogy a felmérés szükséges előfeltétele és adatforrása a szintén április első felére tervezett áttelepítési akciónak is. Az áttelepítésre azért van szükség, mert a repülőtér egyes gurulóútjait, illetve előtereket repülésbiztonsági előírások miatt néhány méterrel ki kell szélesíteni, a felújítással érintett területeken pedig ürgék is élhetnek. A szélesítésre azonban a magyar jogszabályok szerint csak az ott élő ürgék kitelepítése után kerülhet sor. Kiemelték: a befogott ürgék a repülőtéren belül távolabb kijelölt, biztonságosabb, csenkesz dominálta gyepterületen kapnak új otthont.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03