Lejárt a hagyományos tejek ideje? Új magyar szuperélelmiszerek lephetik el a boltokat

Lejárt a hagyományos tejek ideje? Új magyar szuperélelmiszerek lephetik el a boltokat

agrarszektor.hu
A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 774 829 992,- forintos vissza nem térítendő támogatását nyerte el. A támogatás segítségével a 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00305 azonosítójú, "Táplálkozásfiziológia szempontból széleskörűen akceptált ipari tej előállítását támogató technológiák fejlesztése molekuláris biológiai eszközökkel" című projektjét valósíthatja meg a konzorcium. A projekt eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez és a termelt A2 tej révén a tudatos és az egészséges táplálkozás iránti fogyasztói igények kielégítését is elősegíthetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A modern fogyasztók egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége, illetve annak társadalmi megítélése az elmúlt években jelentősen felértékelődött és ezzel párhuzamosan egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt is. Ilyen a specifikus fehérjeösszetétellel (gazdag A2 b-kazeinben), zsírsavprofillal (magas telítetlen zsírsav-tartalmú) rendelkező és kedvező gyártástechnológiai tulajdonságokkal (koagulációs idő és az alvadék szilárdsága) bíró A2 tej is. Ennek a típusú tejnek táplálkozás-élettani szempontból kiemelt jelentősége van, mivel a b-kazeinben gazdag A2 tejet fogyasztó populációkban bizonyítottan ritkább többek között a szív- és érrendszeri betegségek és az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása - olvasható a Bóly Zrt. és a MATE Kaposvári Campusának közös sajtóközleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piaci tendenciák egyértelműen mutatják az A2 tej kereskedelmének növekedését is, az élelmiszer-alapanyag már több országban, köztük Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban is elérhető. A projektben olyan, táplálkozásfiziológia szempontból széles körben elfogadott, nagy hozzáadott értékű és egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari A2 tej termelésének integrált fejlesztését tervezik a konzorcium tagjai, melynek kivitelezése során molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközöket fognak alkalmazni. A programban kitűzött célokat 36 hónap alatt kívánják megvalósítani és az eredmények várhatóan hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez, illetve új, üzletileg is hasznosítható termékeket (tenyészállat, szaporítóanyag, nyerstej) létrehozásához. A projekt során meghatározásra kerülnek azok az állattartási/tenyésztési technológiák is, melyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. nukleusz populációiban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az árutermelő állományok alkalmasak lesznek a megnövelt biológiai értékű, prémium minőségű ipari A2 tej termelésére. A pályázat megvalósítása során a MATE Kaposvári Campusának a pályázat kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű, innovatív technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók in vitro (laboratóriumi körülmények között) előállítását. A nemzetközi élelmiszeripari tendenciák és a legújabb tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a program során új, a hazai piacon jelenleg még nem megtalálható vagy a hasonló termékeket egészségvédő hatás tekintetében lényegesen felülmúló tejtermékcsalád gyártásához állít elő alapanyagot a Bóly Zrt. és a MATE-KC, lehetőséget biztosítva ezzel arra, hogy a korszerű táplálkozási trendekhez illeszkedő, igazoltan pozitív élettani hatású tejtermékek iránti fogyasztói igény kielégíthető legyen majd Magyarországon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?