Komoly döntést hozott az országos főállatorvos: ez rengeteg magyar vadászt érint

Komoly döntést hozott az országos főállatorvos: ez rengeteg magyar vadászt érint

agrarszektor.hu
A jövőben a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az állománygyérítési célból elrendelt, diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Az új rendelkezés alapján a lehetőség Magyarország teljes területére, valamennyi kockázati kategóriára kiterjed.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország afrikai sertéspestis (ASP) felszámolására vonatkozó mentesítési terve az állománygyérítési célú, diagnosztikai kilövések végrehajtásához lehetővé teszi bizonyos speciális eszközök (pl. éjjellátó- és hőkamera céltávcső) használatát. Az előírt diagnosztikai tervszámok sikeres teljesítése, így a járvány hatékony megfékezése érdekében - figyelembe véve az érintettek és a szakmai szervezetek javaslatait is - az Országos Főállatorvos a speciális eszközök használatára jogosult személyek körének bővítéséről döntött. A jövőben, előzetes bejelentést követően, a vadászatra jogosultak alkalmazásában álló hivatásos vadászok is használhatnak speciális eszközöket az diagnosztikai vaddisznó-kilövések során. Kivételes esetnek minősül a hangtompító használata, amelyhez az OJK vezetőjének engedélye szükséges! 

A speciális eszközök használatához szükséges előzetes bejelentés tartalma:
  • vadászatra jogosult beazonosításához szükséges adatok (név, VGE kódszám)
  • vadászatra jogosult képviselőjének adatai (név, tisztség, elérhetőség)
  • a speciális eszközt használó hivatásos vadász azonosításához szükséges adatok (név, születési hely és idő, anyja neve, fegyvertartási engedély száma, nyilvántartásba vételi azonosító, szolgálati jelvényének száma)
  • a speciális eszköz azonosításához szükséges adatok (márka, típus, gyáriszám)
A bejelentést a területileg illetékes megyei állategészségügyi hatóság felé kell megtenni, továbbá ugyanitt a vadászatra jogosult a speciális eszközök használatában bekövetkezett bármilyen változást is köteles soron kívül bejelenteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?