Ez durva: böfögésadót fizettetnének az állattartókkal Új-Zélandon

Ez durva: böfögésadót fizettetnének az állattartókkal Új-Zélandon

agrarszektor.hu
Egészen szokatlan elképzeléssel álltak elő Új-Zélandon: a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében megadóztatnák a sokat böfögő juh- és szarvasmarha-állományokat. Ha ezt sikeresen bevezetik, ez az ország lesz az első a világon, ahol a gazdák fizetnének az állattartásból származó gázkibocsátásokért. A javaslat azonban a mezőgazdasági termelőknek is kedvez, vannak benne olyan elemek, amelyek a böfögés miatt befizetett összegek ellentételezésére szolgálhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egészen újszerű módon venné fel a küzdelmet az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen Új-Zéland. Egy új törvénytervezet szerint szigetországban a jövőben fizetni kellene a mezőgazdasági kibocsátások után is: vagyis lényegében megadóztatnák a sokat böfögő juh- és szarvasmarha-állományt - írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján. Ha bevezetnék, Új-Zéland lenne az első ország a világon, ahol a gazdáknak kell fizetniük az állattartásból származó gázkibocsátásokért - közölte a helyi környezetvédelmi minisztérium. Új-Zélandon mintegy 10 millió szarvasmarha és 26 millió juh jut az egyébként alig 5 milliós lakosságra.

Míg a teljes üvegházhatású gázkibocsátás közel 50%-a a mezőgazdaságból származik, a mezőgazdasági kibocsátások korábban mentesültek az ország kibocsátáskereskedelmi rendszere alól. Emiatt komoly kritikák is érték a helyi vezetést. A kormány és a mezőgazdasági termelők képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdáknak 2025-től fizetniük kell a gázkibocsátásukért. A rövid és hosszú élettartamú mezőgazdasági gázok külön lesznek beárazva, bár mennyiségük kiszámítására egyetlen mérőszámot fognak használni.

Kétségtelen, hogy csökkentenünk kell a légkörbe juttatott metán mennyiségét, és a mezőgazdaságra vonatkozó hatékony kibocsátási árrendszer kulcsfontosságú szerepet fog játszani ennek megvalósításában

- jelentette ki James Shaw éghajlatváltozási miniszter.

A javaslat ösztönzőket is tartalmaz mindazon mezőgazdasági termelők számára, akik takarmány-adalékanyagok révén csökkentik a kibocsátásukat, míg a gazdaságokban folytatott erdőgazdálkodás a kibocsátások ellentételezésére is használható lesz. A rendszerből származó bevételeket a tervek szerint kutatásra, fejlesztésre és a gazdálkodóknak nyújtott tanácsadásra fogják fordítani. Az új rendszerről szóló végleges döntés decemberben várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14