Aggasztó dolog derült ki: ezért terjed ilyen gyorsan a gyilkos kór Magyarországon

Aggasztó dolog derült ki: ezért terjed ilyen gyorsan a gyilkos kór Magyarországon

agrarszektor.hu
Különösen aljas módon terjed a H5N1-vírus Magyarországon. A szakértő szerint sokszor nagyobb az úgynevezett rákenődéses fertőzés szerepe a betegség terjedésében, mint a cseppfertőzésé. Miközben Szlovákiában és Csehországban a madárinfluenza más törzse ellen kell védekezni, a becslések szerint Magyarországon akár kétmillió baromfit is érinthet már a betegség H5N1-es törzse.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár szerint sokszor magasabb az úgynevezett rákenődéses fertőzés szerepe a madárinfluenza terjedésében, mint a cseppfertőzésé. A szakember úgy látja, hogy a madaraknál elsősorban a bélrendszerben szaporodik a vírus - olvasható az Infostart oldalán.

A vizeken ürítkező vadkacsák, hattyúk, vadlibák, egyéb madarak ahogy ürítik a vírust, az egyéb, ott lévő házi madaraknak átadják. De ugyanígy a szabad tartású baromfitelepek fölött elrepülő madarak is lepottyanthatják a vírussal szennyezett ürüléket

- részletezte Rusvai Miklós.

A víruskutató szerint a baromfitelepek fertőződésének azért olyan nagy a veszélye, mert házi baromfik sokkal érzékenyebbek a vírusra, mint a vadmadarak, és ha megbetegszenek, akkor nagy arányban kezdenek el hullani, ezzel súlyos gazdasági kárt okozva, ráadásul az emberek védelme érdekében az érintett populációkat is fel kell számolni. Rusvai Miklós beszélt arról is, hogy a madárinfluenza azért tér vissza évről évre, mert a betegség kitörése a madárvonulásokhoz köthető: vagyis tavasszal és ősszel mindig veszélyesebb a helyzet.

A víruskutató beszélt arról is, hogy Csehországban és Szlovákiában most a H5N8-as törzs terjed, míg Magyarországon a H5N1 van jelen. Sajnos azonban nemcsak cseppfertőzéssel terjed a vírus, a ragályfogó tárgyak - így például a telepek közt közlekedő teherautók, a személyzet, a takarmányos kocsik - is vihetik, szórhatják, jobban is, mint amennyire csak cseppfertőzés útján terjedne a vírus.

Vajda Lajos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Országos Járványvédelmi Központjának vezetője az InfoRádióban korábban azt mondta, három megye érintett Magyarországon: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés. Május 12-én azonban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is kimutatták a madárinfluenza jelenlétét, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eddig körülbelül 120 megerősített pozitív eset van az országban, de már kétmillió állat is érintett lehet. A szabályokat mindig, mindenhol be kell tartani, egy kis kihagyás ugyanis egy egész telep létét veszélyeztetheti, a továbbterjedést pedig nagyon nehéz megakadályozni, a mostani vírus ugyanis minden korábbinál gyorsabban terjed. A Nébih úgy is igyekszik a fertőzési láncot elvágni, hogy ellehetetleníti a kapcsolatot a vadon élő és a házi madarak között. Vajda Lajos szerint, ha már a telepen belülre került a vírus, a továbbterjedés akadályozása már nagyon nehéz ügy, főként amiatt, hogy az élőhelyfrissítéskor költöztetni kell a madarakat, a fertőzés pedig akár a ruhákon és a gépeken is átjuthat egyik helyről a másikra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?