Veszélyes betegség támadja a magyar baromfikat: őrült tempóban terjed a vírus

Veszélyes betegség támadja a magyar baromfikat: őrült tempóban terjed a vírus

agrarszektor.hu
A Nébih laboratóriuma Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. A fertőzéssel érintett állományok felszámolása folyamatban van. A jelenlegi esetek azt bizonyítják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat, ezért a járványvédelmi fegyelem lazítása még az ország madárinfluenzától mentes területein sem megengedett!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bács-Kiskun megyei Rém településén található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára - írja a Nébih. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentes településen egy 3.050 egyedet számláló tenyészlúd-állományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az állományok felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Ezenkívül Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt korlátozás alatt álló területek is tovább bővültek újabb kitörések következtében.

Ezek az új esetek is azt mutatják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat. Éppen ezért az ország mentes területein sem megengedhető a járványvédelmi fegyelem lazítása. Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állataikat a betegségtől. Kiemelt jelentőségű többek között az állattartó telepek jármű-és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?