Te is észrevetted, hogy megváltozott a madarak alakja? Megvan, mi áll a háttérben

Te is észrevetted, hogy megváltozott a madarak alakja? Megvan, mi áll a háttérben

MTI
Változik a madarak alakja a globális felmelegedés hatására - állapították meg izraeli kutatók egy tanulmányukban, amelyet a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban tettek közzé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Tel-avivi Egyetem (TAU) kutatói 7981 múzeumi példány morfológiáját tanulmányozták, és arra a megállapításra jutottak, hogy a vizsgált madárfajok felének alakja, mérete vagy tömege tartósan megváltozott az elmúlt 70 évben a hőrmérséklet változásának hatására. A madarak teste vagy hosszúkásabbá vált, vagy veszített a tömegéből, de mindkét változás azt eredményezte, hogy megnőtt a testfelületük.

A kutatók megállapították, hogy a madarak testfelszínének a testtömeghez viszonyított aránya 28,9 százalékkal nőtt az évtizedek folyamán, ami 12,2 Celsius-fokos globális felmelegedést tükröz vissza. Az emelkedő hőmérséklet "durván egy nagyságrenddel erősebb" hatást gyakorolt a madarak morfológiájára, mint a földrajzi eltérés, ami azt jelzi, hogy a madarak "közös választ" adtak az éghajlati feltételek változására - írták a kutatók. A testhosszúság változása a költözőmadarakra volt jellemző, míg a testtömeg változása a helyben maradó fajokra.

Az izraeli kutatók szerint az a körülmény, hogy az alakváltozást egyaránt észlelték eurázsiai és afrikai költözőmadaraknál, arra utal, hogy globális jelenségről van szó. A tanulmány szerzői szerint attól lehet tartani, hogy az eddig tapasztalt rugalmasság esetleg már nem lesz elegendő, ha tovább emelkedik a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06