Fellélegezhetnek a baromfitartók: biztató hírek érkeztek madárinfluenza-fronton

Fellélegezhetnek a baromfitartók: biztató hírek érkeztek madárinfluenza-fronton

agrarszektor.hu
Tekintettel arra, hogy több mint egy hónapja nem mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a hazai baromfiállományban, a Nébih elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzet feloldását. A járványügyi fegyelem betartása azonban továbbra is fontos, mert a vírus még jelen van az országban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A legutolsó madárinfluenza-kitörés egy Bács-Kiskun megyei baromfiállományban történt január 27-én. Mivel az érintett telep kiürítése és fertőtlenítése óta több mint 30 nap eltelt, a Nébih feloldotta a telep körül kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Az intézkedés értelmében, valamint az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján, immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2022. április 8-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba. A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír, mert a magas patogenitású madárinfluenza vírus a vadon élő madarakban még mindig jelen van az országban. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is országszerte kötelező a járványvédelmi minimumfeltételek teljesítése és a magaskockázatú területeken a baromfik zártan tartása. Ugyancsak érvényben maradnak a korábban előírt, szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálatok. Eszerint Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a napos baromfi kivételével valamennyi baromfi esetében kötelező a tamponvizsgálat a vágóhídra vagy továbbtartásra irányuló állatmozgatás előtt 72 órán belül, melynek kedvező eredménye a szállítás előfeltétele. Az ország többi megyéjében a vízibaromfik új tartóhelyre szállítását megelőző 72 órán belül kötelező a tamponvizsgálat, de a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező eredmény megérkezése. A szállításokat megelőzően 20 kloáka- és 20 légcső-tamponmintát kell venni. A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális tudnivalókról a Nébih tematikus oldalán lehet tájékozódni: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?