Te is észrevetted, hogy eltűntek az fülesbaglyok az országból? Megvan, mi az oka

Te is észrevetted, hogy eltűntek az fülesbaglyok az országból? Megvan, mi az oka

agrarszektor.hu
Idén a megszokottnál jóval kevesebb erdei fülesbagoly választotta telelőhelyül azokat a dél-alföldi településeket, amelyek a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén fekszenek. Néhány városban azért így is több tucatnyi bagoly tölti a nappali órákat a parkok, sétányok örökzöldjein és platánfáin.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén is meghirdette a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Magyarországon telelő fülesbaglyok felmérését. A szinkronszámlálást ezúttal is önkéntesek bevonásával bonyolították le, január 28-a és 31-e között, amint arról az Agrárszektor is beszámolt. Ennek során Dévaványán 72, Szeghalmon 18, Gyomaendrődön 41 erdei fülesbaglyot regisztráltak a nappalozó helyeken, döntően örökzöldeken. Réti fülesbaglyot ezúttal nem találtak köztük - írta meg honlapjá a Körös-Maros Nemzeti Park.

Mivel az erdei fülesbagoly korai fészkelő, így előfordulhat, hogy egyes példányok már január végén, február elején is kimennek a településekről és keresik a fészkelésre alkalmas helyeket. Ezek a baglyok nem építenek saját otthont, hanem más madarak, leginkább szarkák, dolmányos és vetési varjak fészkét foglalják el. A téli időszakban a településeken más bagolyfajok, például gyöngybaglyok, kuvikok, sőt a nagyobb parkokban macskabaglyok is előfordulhatnak.

A nemzeti park tájékoztatása szerint Szabadkígyóson és Gyulán is vannak erdei fülesbaglyok, de az elmúlt évekhez képest jóval kisebb számban. Ennek oka itt is és a Dél-Alföld többi térségében is az, hogy nagyon kevés a táplálékul szolgáló rágcsáló. A szabadkígyósi kastély parkjában a korábbi években 30-40-es egyedszámban teleltek erdei fülesbaglyok, ezen a télen viszont egyet sem láttunk. A kastélypark fenyőfáin ugyanis új kártevők jelentek meg, s emiatt nagyon sok példány ki is száradt. A Gyulai vár-tó körüli fűzfákon mintegy 30-50 példány telel.

A Kis-Sárréten több településen is számon tartanak nagyobb csapatokat: Biharugrán, Körösnagyharsányban, Méhkeréken, Okányban, Sarkadon és Vésztőn is 20-60 közötti létszámban (településenként). Ez a szám alacsonyabb, mint a korábbi években, az ok itt is a táplálékhiány. Az erdei fülesbaglyok itt legtöbbször fenyőkön nappaloznak, de Vésztőn például platánfákon is szívesen tartózkodnak. Csapataikban néha réti fülesbaglyok is elvegyülnek, de idén még egyetlen példányt sem láttak a számlálók. A réti fülesbaglyok általában zsombékosokban pihennek, nappaloznak, a klasszikus mezőgyáni helyeken eddig egyetlen példányt sem figyeltek meg. Mindössze egy Sarkad melletti, tradicionális pihenőhelyen találtak egy réti fülesbaglyot.

A Körös-Maros Nemzeti Park kardoskúti területén a Pusztaközpontban és néhány fasorban is vannak erdei fülesbaglyok. Időnként egy-egy gyöngybagoly is szem elé kerül. A Sóstói Állatartótelepen sok a kuvik, feltehetőleg itt (az állatok és az abraktakarmány miatt) erősebb a rágcsálóállomány is. A nemzeti park megfigyelői Orosháza belterületén is több helyszínen találkoztak telelő példányokkal. A Makói Tájegységhez tartozó településeken viszont meglehetősen kevés erdei fülesbaglyot figyeltek meg. Szentesen is csökkent a telelőállomány a korábbi évekhez képest. A belvárosban 50-70 példány tartózkodik egy viszonylag nyugodt területen, elsősorban örökzöld fákon pihennek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?