Fontos döntést hozott az országos főállatorvos: ez sok magyar baromfitartót érint

Fontos döntést hozott az országos főállatorvos: ez sok magyar baromfitartót érint

agrarszektor.hu
Lehetőség nyílt a korábban meghozott korlátozó intézkedések enyhítésére Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, mivel az elmúlt hetekben jelentősen csökkent a madárinfluenza-kitörések száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindkét megyében feloldotta a védőkörzetek nagy részét. Emellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül is lazultak a vízibaromfi-állományokra elrendelt szigorú mozgatási korlátozások, így mostantól lehetséges a tömő alapanyag mozgatása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben a következetesen végrehajtott járványügyi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani a járvány terjedését, ami lehetővé tette a védőkörzetek nagy részének feloldását. Ezzel párhuzamosan az országos főállatorvos mindkét közigazgatási egységben engedélyezte a felügyeleti (megfigyelési) körzeten belül a víziszárnyasok technológiai mozgatását - írta meg a Nébih. A könnyítés azonban nem érinti a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab és Városföld területét, ahol továbbra is tilos a vízibaromfik technológiai mozgatása.

Mindkét megye korlátozás alatt nem álló területein, valamennyi baromfifajra vonatkozóan érvényben marad a mintavételi kötelezettség, mind a vágóhídra, mind a továbbtartásra szállítást megelőzően. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók a Nébih tematikus aloldalán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?