Nyugtalanító videó: furcsán viselkedő halakat talált egy horgász a Velencei-tóban

Nyugtalanító videó: furcsán viselkedő halakat talált egy horgász a Velencei-tóban

agrarszektor.hu
Nagyon furcsán viselkedő 8-10 kilós amurokkal találkozott egy kajakos horgász a Velencei-tónál. A rángatózó halak háta kilógott a sekély vízből, de olyan amurt is látott, amelyik hassal felfelé tengődött a sziklák között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kajakkal járta be szeptember 14-én, kedden délután a Velencei-tó egy részét Kürti Gábor, aki videókat is készített, amelyeket elküldött a Pecaverzumnak. Egész nagy területet járt be pár óra alatt. Pergetni szeretett volna, de miután meglátta, milyen állapotok fogadják, elment a kedve.

A horgász elmondta, hogy ha egy egészséges tóban az ember beevez egy 40-50 centis vízbe, akkor a halak egyszerűen nem tudnak úgy elmenni előle, hogy azt ne lássa. A Velencei-tavon viszont most olyan halott vizek vannak nagyon nagy területeken, hogy egy snecit se lehetett látni. Kürti Gábor úgy fogalmazott, hogy ilyet még nem látott sehol, még a nád se mozgott. Naplementekor egy ekkora vízen egyetlen egy balinrablást sem láttam - idézte fel a horgász. Kürti Gábor elmondása szerint a víz nagyon tiszta volt, pedig zavarosnak kellene lennie, az az egészséges, és a különösen viselkedő amurokon kívül több tucatnyi madártetemet is látott.

Az amurok szép nagyon, 8-10 kilósak lehettek. Az egyik sem pipált azonban, hanem a hátukra fordulva úsztak vagy a felszínen kilógva rángatóztak. Az egyiknek szeme opálos volt, vagy mintha vak lett volna. Azt is elképzelhető, hogy beverte a kőbe. Próbáltam evezőlapáttal a nyílt víz felé terelni, de visszatért a sziklákhoz

- részletezte a látottakat Kürti Gábor, aki a jelenséget videóra is vette.

A videón jól látszik, hogy a sziklák között minden bizonnyal agonizáló amurt megpróbálja beljebb tessékelni az evezőlapáttal, ami sikerül is, de hal csak nem akar bentebb menni, és visszatér a sziklák közé lebegni. Szomorú, lesújtó látvány. A horgász azért azt is hozzátette, hogy nagy volt a kontraszt egyes területek között. Voltak olyan, két focipályányi területek, ahol meg lehetett látni életet, de ahol az amurok voltak, ott síri csend honolt - mondta, hozzátéve, hogy döglött halakat viszont nem észlelt sehol. Halcsontvázakat látott a kövezéseken, de azok még a nyári halpusztulás nyomai lehettek.

Mint ismeretes, a Velencei-tó vízutánpótlását első körben a Zámolyi-víztározó lehalászásával és leengedésével kezdik majd várhatóan még ebben a hónapban. A tó vízállás jelenleg az agárdi vízmérce szerint 74 centiméter. A Pecaverzum hívta az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtószóvivőjét, hogy megtudják, mikor engedik le a Zámolyi-víztározót, de a cikk megjelenéséig nem sikerült őt elérniük.

(Címlapkép forrása: Nébih)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?