Itt az első értékelés: ekkora veszélyt jelent valójában a kínai madárinfluenzás eset

Itt az első értékelés: ekkora veszélyt jelent valójában a kínai madárinfluenzás eset

agrarszektor.hu
Egyelőre nem lehet tudni, hogyan fertőződött meg egy ritka madárinfluenza-fajtával, a H10N3-mal az a 41 éves csöcsiangi férfi, aki még áprilisban került kórházba, de csak múlt héten derült fény arra, mi okozta betegségét. Valószínűleg senkinek nem adta tovább a fertőzést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Viszonylag keveset tudunk még a megbetegedésről, amely madarakban is ritkán figyelhető meg, és náluk nem okoz súlyos betegséget a FAO szerint. A WHO a 41 éves kínai férfi esetével kapcsolatosan annyit hozott nyilvánosságra, hogy egyelőre még nem tudják, miként kapta el a betegséget, hol lehetett kitéve a H10N3-nak, de a helyi közösségben nem találtak más fertőzötteket, semmi sem utal tehát arra, hogy a kórokozó emberről emberre is terjedne - írja a Reuters-re hivatkozva az Infostart. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tény ugyanakkor, hogy a madárinfluenza-fajták még ha a madarakra nem is jelentenek veszélyt, emberekben sokkal súlyosabb állapot kialakítására is képesek: a H7N9 törzs 2016-17 telén 300 ember halálát okozta Kínában. A WHO tájékoztatása szerint ennél a törzsnél fellépett az egyébként ritka emberről emberre terjedés is.

A madárinfluenza
Nagyon sokféle madéinfluenza-törzs van, ezek közül az elmúlt években négy okozott csak aggodalmat: a H5N1 (1997 óta), a H7N9 (2013 óta), a H5N6 (2014 óta) és a H5N8 (2016 óta). A H5N8 még nem fertőzött embert, és a többi törzs esetében sem terjed könnyen a vírus emberről emberre. Fertőzött állat, annak fészke vagy ürüléke megérintésével, illetve fertőzött állat húsának főzésre való előkészítésével lehet elkapni a betegséget leginkébb. A megfőzött vagy megsült hús fogyasztásával nem kapható el a fertőzés.

A most felismert esetet sporadikusnak nevezik, és a hivatalos állásfoglalás szerint a H10N3 jelentette kockázat alacsony. Kínában időről időre előfrodulnak hasonló esetek - az országban nagy számban élnek vadon, illetve tenyésztve is madarak. A kevés esetből egyre többre derül fény a madárinfluenza-megfigyelésnek köszönhetően.

Februárban Ororszországból érkezett jelentés arról, hogy a H5N8 törzs embert fertőzött meg: ez a vírus Európa, Oroszország és Kelet-Ázsia baromfifarmjain is nagy károkat okozott. Hét ember is elkapta a fertőzést, tünetmentesen átvészelve. A mostani eset kapcsán a szakértők figyelik, hogy kialakul-e valahol H10N3-góc.

Amíg a madárinfluenza-vírusok a baromfikban keringenek, a madárinfluenza szórványos megjelenése az emberekben nem meglepő, ami élesen emlékeztet arra, hogy az influenzajárvány veszélye továbbra is fennáll 

- közölte a WHO az eset kapcsán.

Ez a törzs nem számít túl gyakorinak, az elmúlt negyven év alatt mindössze 160 esetben sikerült izolálni. Az influenzavírusok azonban gyorsan mutálódhatnak, és keveredhetnek más, a gazdaságokban vagy a vándormadarak között keringő törzsekkel, ennek során pedig olyan genetikai változások mehetnek bennük végre, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek. Teljes bizonyossággal akkor jelenthető ki, hogy ez a törzs nem veszélyes az emberre, ha a génszekvenálást is nyilvánosságra hozzák.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?