Nem kerül semmibe, mégis hasznos: így segíthetjük a hazatérő fecskéket tavasszal

Nem kerül semmibe, mégis hasznos: így segíthetjük a hazatérő fecskéket tavasszal

MTI
A molnár- és füsti fecskék fészeképítésének segítéséhez mesterséges sárgyűjtőhelyek létrehozását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A természetvédők közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy idén tavasszal is nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése. Az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik.

A fecskék sárból készítik el és tatarozzák fészkeiket, de azokon a helyeken, ahol aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedték le a talajt, nem találnak maguknak kellő mennyiségű építőanyagot. Emellett az egyre gyakoribbá váló aszályos tavaszok, nyárelők is gondot okoznak a fészeképítésnél. Ezen a természetes és a kihelyezett fészkek, fészektelepek közelében mesterséges sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával lehet segíteni.

A szakemberek azt javasolják, hogy kisforgalmú utak földes padkáján, gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet iszapoljanak be az emberek, majd addig locsolják a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezt követően - az időjárástól, a csapadékviszonyoktól függően - néhány naponta újra meg kell locsolni a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. A sárgyűjtőhelyeket április második felétől május végéig, huzamosabb ideig tartó aszály esetén pedig július végéig érdemes fenntartani. Ilyen sárgyűjtőt a kertben is lehet létesíteni, de tálcás sárgyűjtőhelyet is készíthetnek az emberek, amely erkélyen, tornácon is használható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?