Megtalálták Ausztrália legveszélyesebb mérgesállatait, de nem a kígyók és pókok azok

Megtalálták Ausztrália legveszélyesebb mérgesállatait, de nem a kígyók és pókok azok

MTI
A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az intézet országos sérülésfelügyeleti egysége által szerdán kiadott jelentés szerint az ausztrálok kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba méh- vagy darázscsípés, mint bármely más állat csípése, marása miatt annak ellenére, hogy Ausztrália ad otthont a világ néhány leghalálosabb kígyójának, pókjának és tengeri teremtményének. Több mint 3500 ausztrál ember került kórházba valamilyen mérgesállattal vagy -növénnyel való találkozás miatt 2017-2018-ban. Az esetek 26 százalékában - ez 927 embert jelent -, méhcsípés miatt volt szükség kórházi ellátásra. Az esetek 19 százalékáért (666 ember) pókok, 17 százalékáért kígyók voltak a felelősek. Az érintett időszakban 19 ember halálát okozták mérges állatok: 12-en méh- és darázscsípés, heten kígyómarás miatt haltak meg.

James Harrison professzor, a tanulmány egyik társszerzője szerint az eredményeiket figyelmeztetésnek kéne venni és az ausztráloknak tudatosítaniuk kellene magukban az allergiás reakció lehetőségének veszélyét. 

Sokan nem számolnak azzal a ténnyel, hogy a méhek is részei a képnek

- jegyezte meg a szakember.

Ausztrália ad otthont a világ 25 legmérgezőbb kígyófajából 20-nak, valamint a tölcsérhálós pókoknak, amelyeket a leghalálosabb mérgű pókokként tartanak számon. A kórházi ellátást igénylő pókharapások több mint 40 százalékáért a vöröshátú pókok, míg a kígyómarások 36 százalékáért barnakígyók voltak a felelősek.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?