Döntöttek a madárinfluenza miatti korlátozásokról Komárom-Esztergom megyében

Döntöttek a madárinfluenza miatti korlátozásokról Komárom-Esztergom megyében

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. február 17-én feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba történő baromfiszállítás zavartalanul folytatódhat a megyéből, az ún. harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban ezt követően is érvényben lehetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komárom-Esztergom megyében január 6-a óta nem fordult elő újabb megbetegedés, ezért a Nébih - a védőkörzet múlt heti megszüntetése után - február 17-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből. Fontos, hogy az ún. harmadik országokba irányuló exportkorlátozások a továbbiakban is érvényben lehetnek, ezért a szállítások előtt az érintettek mindenképp tájékozódjanak a Nébih tematikus kereskedelmi oldalán.

Bács-Kiskun megyében továbbra is érvényben vannak a korlátozások. A helyzet azonban biztató, mert február 3-a óta itt sem fordult elő újabb megbetegedés. Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, a védőkörzetek február 27-én, a megfigyelési körzetek pedig március 8-án szűnhetnek meg.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih vonatkozó tematikus aloldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?