Kongatják a vészharangot: világszerte félelmetes ütemben pusztulnak a rovarok

Kongatják a vészharangot: világszerte félelmetes ütemben pusztulnak a rovarok

MTI
A rovarok nagyjából 1-2 százaléka eltűnhet évente a Föld színéről az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, a fényszennyezés, a betolakodó fajok és a változó mezőgazdasági, valamint földhasználati gyakorlatok miatt - figyelmeztetnek kutatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfői számában 12 egymáshoz kapcsolódó tanulmány részletezi a rovarok helyzetét. A tanulmányokat a világ különböző pontjain dolgozó 56 szakember írta. A rovarapokalipszisként is emlegetett jelenség olyan, mint egy kirakós, a kutatóknak pedig még mindig nem sikerült összegyűjteniük az összes darabját, ami megnehezíti a probléma nagyságának és összetettségének a felmérését, hogy konkrét intézkedések születhessenek.

David Wagner, a Connecticuti Egyetem rovartudósa, a tanulmányok egyik vezető szerzője szerint a szakembereknek még fel kell mérniük, hogy a rovarok nagyobb ütemben pusztulnak-e más fajoknál. Esetükben fokozott aggodalomra ad okot, hogy a növényvédő és gyomirtó szerek célkeresztjében vannak, valamint a fényszennyezés is fenyegetést jelent rájuk, jegyezte meg a kutató. Wagner szerint a háziméh és a pompás királylepke helyzete szemlélteti legjobban a rovarok problémáját. A háziméhek száma drasztikusan csökken a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, valamint a táplálékhiány miatt.

Az Illinoisi Egyetem rovartudósa, May Berenbaum szerint a rovarok helyzetét tovább nehezíti, hogy sok esetben az emberek utálják őket, pedig beporzókként kulcsszerepet játszanak a táplálékláncban. Berenbaum szerint a kutatók eddig egymillió rovarfajt azonosítottak és valószínűleg még négymillió vár felfedezésre. Az éghajlatváltozással összefüggő szárazabb időjárás miatt azonban az Egyesült Államok nyugati részén egyre csökken a lepkék táplálékául szolgáló selyemkóró mennyisége, és a változó mezőgazdasági gyakorlatok miatt eltűnnek a földekről a nektárt biztosító növények és virágok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?