Így csökkentené a mezőgazdaságban az ammónia-kibocsátást az Agrárminisztérium

Így csökkentené a mezőgazdaságban az ammónia-kibocsátást az Agrárminisztérium

agrarszektor.hu
A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a "Magyar Tudomány Ünnepe", a Magyar Tudományos Akadémia által 17 éve megrendezett országos programsorozat. Az idei rendezvény a "JÖVŐFORMÁLÓ TUDOMÁNY" címet viseli, melyhez az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelés ammónia-kibocsátáscsökkentést érintő kérdéseiről tartott tájékoztatással csatlakozott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mind a légszennyező anyagok kibocsátási leltára, mind az ammónia-kalkulátor, valamint az Agrárminisztérium ammóniakibocsátás-csökkentési intézkedései is tudományos kutatási eredményekre épülnek, amely kutatásokat a szaktárca pénzügyileg is támogat - írja közleményében az Agrárminisztérium. A szakpolitika kijelöli a kutatások irányát, a tudomány, a kutatási eredmények pedig hatással vannak a jövőbeli szakpolitikai intézkedésekre - hangzott el az Agrárminisztérium online konferenciáján.

A téma fontosságát jelzi, hogy uniós irányelv határozza meg hazánk számára az egyes légköri szennyező anyagok kibocsátás-csökkentésének mértékét. A mezőgazdaságot leginkább az ammónia-kibocsátás csökkentése érinti, ami az állattenyésztéshez és a trágyakezeléshez köthető. A kibocsátott ammónia 90 százaléka származik az agráriumból. A NEC irányelv alapján az ammónia kibocsátást a 2005-ös kibocsátási szinthez képest 32%-kal kell csökkenteni 2030-ig.

A kormány idén májusban fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, melynek alapján a következő években ammónia-kibocsátáscsökkentő intézkedéseket vezetnek be a mezőgazdaságban. Az egyes intézkedések, mezőgazdasági tevékenységek kibocsátásáról évente országos leltárt kell készíteni. A sertéságazatban tevékenykedő mezőgazdasági termelők ammónia-kalkulátor segítségével mérlegelhetik az általuk választott technológia ammónia kibocsátási hatását. Jelenleg a modell a sertéságazatra vonatkozóan áll rendelkezésre, de folyamatosan fejlesztik és a jövő évben a baromfiágazatra vonatkozóan is elkészül.

Címlapkép forrása: Agrárminisztérium

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?