Figyelmeztet a hatóság: veszélyes vírus fenyegeti a baromfikat

Figyelmeztet a hatóság: veszélyes vírus fenyegeti a baromfikat

agrarszektor.hu
A késő nyári hónapokban Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban, a közelmúltban pedig Hollandiában mutatta ki az állategészségügyi hatóság a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Ezek az esetek is igazolják, hogy a betegség gyakorlatilag bárhol felütheti a fejét, tehát változatlanul veszélyt jelent a baromfiállományokra. Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy továbbra sem szabad lazítaniuk a járványügyi előírások betartásán!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vad vízimadarak őszi vándorlási útvonalán - Nyugat-Oroszországban és Kazahsztánban - már augusztus-szeptemberben megjelent a magas patogenitású madárinfluenza vírus - írja a Nébih. A vadmadarak mozgásának természetes következménye, hogy haladási útvonalukon, azaz Európa egyes területein is megnövekszik a madárinfluenza-járvány kitörésének kockázata. Ezt a tendenciát erősítik meg az európai referencialaboratórium riasztásában szereplő, 2005-ből és 2016-ból származó adatok. Emellett szintén ezt támasztják alá a Hollandiában nemrég napvilágra került esetek is, ahol előbb bütykös hattyúban, majd a napokban egy baromfitartó telepen is kimutatták a betegséget. 

Bár hazánk 2020. szeptember 8-án visszanyerte az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását, mindez önmagában semmiképpen sem indokolja a járványvédelmi fegyelem lazítását. Kizárólag az előírások maradéktalan betartásával és folyamatos készenléttel lehetséges ugyanis megelőzni, hogy a vírus újra megjelenjen Magyarországon!

A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy továbbra is érvényben van a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat, melynek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Mindemellett kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?