Makroadatok a gazda szemével: Öveket becsatolni, jön egy lejtő a sertés piacon

Makroadatok a gazda szemével: Öveket becsatolni, jön egy lejtő a sertés piacon

Takarék Agrár24
Minden ágazatnak, de különösen a sertés ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az eddig ismert tényezők, mint a csökkenő hazai kibocsátás, a PRRS mentesítés, és az afrikai sertéspestis megjelenése mellé a koronavírus is felzárkózott. Ezt még tetézi, hogy Németországban is megjelent szeptember elején az afrikai sertéspestis, de hasonlóan hazánkhoz, még csak a vaddisznó állományban.

Ez utóbbi tény a hazai sertésárakra több szempontból is hatással lesz. Egyrészt a magyar sertésárak hagyományosan a német árakhoz igazodnak, másrészt mivel Németország Spanyolország mögött az EU második legnagyobb exportőre, részesedése 17,2 %, jelentősen hozzájárult a kínai export kiugró növekedésének. Az ASP megjelenése a kínai kereslet megszűnését, csökkenését eredményezheti, az eladatlan készletek EU-n belül maradva további árcsökkenést eredményeznek.

Sok éves adatokat vizsgálva jellemző trendek alakultak ki. A szezonalitás jól megfigyelhető, a malacárak csúcsa április-június hónapokban mutatkozik. A trendtől eltérést csak 2019-ben láthatunk. A folyamatosan növekvő kínai kereslet 2019-ben mennyiségben 80 %-os, míg értékben 266 %-os bővülést eredményezett az EU exportjában. A korábbi évek 20-26 %-os részesedése 2019-ben 36 %-ra, 2020 I. félévére már közel 50 %-ra kúszott fel. Két legnagyobb exportőr részesedésé is emelkedett: Spanyolország 26,6 %-ot, Németország 20 %-ot képvisel az EU exportjából. (Forrás: DG Agri)

Forrás: Agrárgazdasági Kutató Intézet Forrás: DG AGRI

A koronavírus megjelenésével az árak márciustól kezdve drasztikus csökkenésbe kezdtek, melyet egyfelől feszített a még fokozódó kínai export, másrészről az alacsonyabb fogyasztás, a németországi Tönnies koronavírus miatti leállása is. Az ASP megjelenés hírére kevesebb, mint 48 óra alatt a harmadik országok közül Kína, Korea, Szingapúr, Japán betiltotta a német sertéshús behozatalát, így heti 110.000 sertés, azaz 9000 tonna sertéshús keresi helyét a piacon. Egyik lehetséges irány Spanyolország, sertésenként 30 EUR-val többet kell fizetni az élő-sertésért, mint Németországban, amely újabb feszültséget jelent a piacon. Emiatt az EU sertéságazata nagyon várja, hogy a német hatóságok el tudják-e érni a regionalizációt a kínai exportban.

Az AKI adatbázisában 39. hétig láthatjuk a vágósertés árakat, míg a www.pig333.com oldalon már további két hét adatai is ismertek. Némi megnyugvás látszik a piacon, jelenleg 4 hete a német árak nem változnak, 1,27 EUR/kg-on stagnálnak - várhatóan a hazai árak is ezzel együtt mozognak.

A sertés ágazatot a termelésben, feldolgozásban, kereskedelemben működő vállalkozások összefogása segítheti át ezen az időszakon. Meg kell őrizni a hazai állattenyésztés fejlesztéseinek, hatékonyság javulásának értékeit. Ebben nekünk fogyasztóknak is nagy felelősségünk. Most fokozottan figyeljünk oda, hogy hazai termékeket vásároljunk.

Írta: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?