Most megtudhatod, milyen állatok élnek Magyarországon és a Kárpát-medencében

Most megtudhatod, milyen állatok élnek Magyarországon és a Kárpát-medencében

agrarszektor.hu
Az Állatok Világnapjának legfőbb üzenete az ember, a minket körülvevő élőlények és a természet harmóniájának megteremtése. Egyik a másik nélkül aligha működőképes, ezért az egyensúly kialakítására nem csak ezen a napon, de egész évben törekednünk kell, mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020. október 3-án, szombaton lesz az Állatok Világnapja. Az idei év több szempontból különleges évforduló, hiszen amellett hogy világszinten 90. alkalommal rendezik meg, hazánkban a Budakeszi Vadaspark 10. alkalommal ad otthont az eseménynek.

Az első Állatok Világnapját 1931-ben, Olaszországban szervezték meg. Az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc - akinek tiszteletére minden évben megrendezik az eseményt - már a 13. században úgy vélekedett, hogy a minket körülvevő élő és élettelen környezetet szeretnünk kell. Azóta az ember és a természet kapcsolata nagymértékben megváltozott, azonban az egyensúly és a fenntartható működés alappilléreknek bizonyultak.

Mészáros Péter hangsúlyozta, hogy Magyarországon 1991 óta nagy népszerűségnek örvendő Állatok Világnapjának fő célja, hogy a látogatók közelebbről is megismerkedhessenek a Vadasparkban lakó, az országban és a Kárpát-medencében élő jellegzetes házi- és vadállatokkal, és megszeressék őket, ezáltal pedig elköteleződjenek a védelmük iránt.

A Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. fontosnak tartja a vadállatokkal foglalkozó kutatómunkát is

- tette hozzá Mészáros Péter.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője felhívta a figyelmet továbbá egyes veszélyeztetett fajokra, mint például a tiszta vérű vadmacska, amelynek állománya az utóbbi években drasztikusan lecsökkent, magában hordozva a faj teljes eltűnésének veszélyét. Ennek megelőzésének érdekében idén újraindították a Vadmacska Kutatási és Védelmi Projektet. A látogatóknak továbbá lehetősége nyílik megismerni Szilvesztert, a faj Budakeszi Vadasparkban élő példányát.

A szóvivő kifejtette, hogy az érdeklődők amellett, hogy megtudhatják, mit jelent a felelős állattartás, részt vehetnek az Állati Jó Bemutatón - amely visszatérő programként a gyermekek egyik kedvence - továbbá számos interaktív, játékos programmal készülnek, mint például kisállat tréning. A Klíma Kaland előadásainak, vetélkedőinek és játékainak célja, hogy az állatvilág mellett felhívja a figyelmet a növényvilág védelmére is, illetve hogy a gyermekek és a felnőttek egyaránt megismerhessék a hazai és a világ erdeinek klímaváltozásban betöltött kiemelt szerepét. Különlegesség, hogy idén a látogatók betekintést nyerhetnek az állatmentők munkájába a Mentőöv Állatvédő Egyesület jóvoltából. Emellett megtudhatják azt is, hogy mit tegyenek, ha elveszett vagy kóbor állatokkal találkoznak.

A rendezvényt az aktuális járványügyi szabályozásoknak megfelelően szervezik, így mindenki számára biztosított és elérhető lesz a kézfertőtlenítő használata. Emellett a programokat a Vadaspark több helyszínén és különböző időpontokban tartják, hogy elkerüljék az esetleges tömeg kialakulását.

(Címlapkép forrása: Budakeszi Vadaspark és Surányi Linda)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?