Koronavírus: a járvány teljesen megváltoztathatja a bérvadászat rendszerét

Koronavírus: a járvány teljesen megváltoztathatja a bérvadászat rendszerét

agrarszektor.hu
Elkezdődött a gímszarvas nászidőszaka, a szarvasbőgés. Ez a magyar vadászok számára az év egyik leginkább várt időszaka, egyben az őszi nagyvadvadászatok kezdete. Az elkövetkező 1,5-2 hónap alapjaiban lesz meghatározó a gímszarvassal gazdálkodó vadászatra jogosultak körében, hiszen a bérvadászatból származó bevételek számukra döntő jelentőségűek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus-járvány miatt kialakult járványügyi helyzet a tavaszi őzbakvadászat esetében a külföldi bérvadászok szinte teljes elmaradását okozta, melyet kisebb részben hazai elejtéssel igyekeztek pótolni, illetve az elmúlt 2 hónap során, de főként az őz üzekedési időszakában történő fokozottabb külföldi bérvadászattal tudtak helyenként pótolni, írta meg a NAK. A koronavírus-járvány "második hullámának" őszre jósolt megérkezésére számítva, valamint a kormány augusztus 28-án kihirdetett határvédelmi szabályokat figyelembe véve, az idei év szeptemberében nem érdemes a külföldi bérvadászok érkezésére számítani.

Ha időközben változna ez az állapot, a helyzet akkor is nehezebb lesz, mint az a tavaszi őzbakvadászatok alkalmával történt, ugyanis ott volt lehetőség az "értékesítés" legalább egy részének a későbbre halasztására. Az érett bika vadászati idénye azonban csak két hónapig (szeptember 1-től október 31-ig) tart, és ebből döntően a bőgés szűk egy hónapja alatt ejtik el a legerősebb, legnagyobb bevételt hozó egyedeket. Az ebben az időszakban "bennmaradó" elejtési lehetőséget a jelenlegi szabályok szerint nem lehet az adott vadászati évben átütemezve később pótolni. A hazai bérvadászati igények az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedtek és a jelenlegi helyzet további növekedést is eredményezhet, hiszen adott esetben az egzotikus országokba tervezett vadászatok elmaradása okán, a hazai nagy ötös elejtésének kihívásait választhatják többen.

Mivel a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy a saját belső, magyarországi felhasználás, a saját fogyasztás, a hazai szolgáltató szektor igénybevétele az ország gazdaságának talpon maradását is nagyban szolgálja, ezért az Agrárkamara mindenképpen azt javasolja a magyar vadászoknak, hogy vadásszanak itthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?