Lezárult a nagy verseny: meglett a 2021-es év madara

Lezárult a nagy verseny: meglett a 2021-es év madara

Eldőlt, ki lesz a 2021-es év madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szervezett, 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. A legtöbb szavazatot, szám szerint 3884-et a cigánycsuk kapta, így ez a faj lesz a következő év madara.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020-ban is lehetett szavazni az év madarára, vagyis a következő év madarára. Az MME végső, hármas listájába ezúttal három olyan madárfaj került be, amelyek a mezőgazdasági művelés alá vont területekhez kötődnek, ezáltal jelenlétük és egyedszámuk jelzéssel szolgál az adott területen folyó munkálatok természetre gyakorolt hatását illetően. Ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt, a 2021-es év madara címért a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély versenyeztek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2020. július 1-27. között megrendezésre került szavazáson a harmadik helyet a sordély (Emberiza calandra) szerezte meg, 2605 szavazattal. Második lett a kis őrgébics (Lanius minor), aki 3382 szavazatot gyűjtött be. Az idei megmérettetést pedig a cigánycsuk (Saxicola rubicola) nyerte, amely 3884 szavazattal magabiztosan utasította maga mögé a másik két énekesmadarat.

Az idei győztes cigánycsuk egy Magyarországon gyakori madárfaj, amely sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Komoly aggodalomra ad azonban okot, hogy az MME mérései alapján a hazai cigánycsuk-állomány mintegy 54%-kal csökkent az elmúlt 21 évben. Az állománycsökkenés hátterében a nagytáblás, sok kemikáliát használó és intenzív gazdálkodás áll.

(Forrás: MME Monitoring Központ / MMM adatbázis)

A verseny döntősei, egy közös csapat tagjaiként megnyugodtak a szavazók ítéletében, egyedül a sordély fejezte ki enyhe csalódottságát amiatt, hogy csak ennyi szavazatot kapott. Az MME ugyanakkor reméli, hogy 2021-ben az emberek fokozott figyelmet fordítanak majd a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások megismerésére és alkalmazására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14