Vége? Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

Vége? Felfüggesztették az uniós juh- és kecskehús magántárolási támogatást

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 63. évfolyam, 2020. június 10-i L223 számában megjelent a Bizottság (EU) 2020/1007. rendelete a juh- és kecskehús magántárolásához nyújtott támogatás iránti kérelmek benyújtásának felfüggesztéséről.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Bizottság 2020. május 4-én tette közzé a koronavírus-krízis által leginkább sújtott mezőgazdasági területek és az élelmiszeripar további támogatására szolgáló rendkívüli intézkedéseket tartalmazó azon csomagját, mely többek között magába foglalta a húságazat magánraktározási támogatására vonatkozó kivételes intézkedéseket is - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az intézkedési csomagban a Bizottság juh- és kecskehúsra vonatkozó magántárolási támogatás nyújtásáról és a támogatás összegének előzetes rögzítéséről szóló 2020/595. EU végrehajtási rendelet alapján 2020. május 7-től a tagállamoknak a COVID-19-világjárvány következtében fellépő, a kereslet és a kínálat közötti - valamennyi juh- és kecskehús-termék árára leszorító hatást kifejtő - egyensúlyhiány csökkentése, illetve a kialakult nehéz piaci körülmények enyhítésére magántárolási támogatást lehetett igénybe venni a tizenkét hónaposnál fiatalabb bárányok és kecskék friss vagy hűtött húsára.

A piaci helyzet vizsgálata és a 2020/595. EU végrehajtási rendeletben előírt juh- és kecskehús magántárolási támogatási program felhasználása alapján azonban indokolttá vált a támogatási program lezárása és a visszaélések megelőzése érdekében a kérelmek benyújtási határidejének megállapítása. A 2020/595. EU végrehajtási rendelet alapján igényelhető támogatás iránti kérelmek benyújtását a 2020/1007 EU végrehajtási rendelet értelmében 2020. július 10-től 2020. július 16-ig felfüggesztették. A 2020/1007. EU végrehajtási rendelet előírja továbbá azt is, hogy azokat a felfüggesztési időszak kezdete előtt benyújtott kérelmeket, amelyek jóváhagyásáról a felfüggesztési időszakban született volna döntés, el kell utasítani. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetésének napján, azaz 2020. július 10-én lépett hatályba.

A hazai juhágazat kivitelének 90%-át az élő juh teszi ki, a juhhúspiacok pedig elsősorban az előhűtött karkaszok és a magasan feldolgozott (konyhakész) termékek iránt mutatnak érdeklődést. A kecskeágazat jövedelmét pedig szinte teljes mértékben a tejtermelésből származó árbevétel adja, a gidából származó jövedelem elhanyagolható mértékű. A fagyasztott húsok iránt gyakorlatilag nincs kereslet, ezért hazai hűtőházi kapacitások nem állnak rendelkezésre, a vágási kapacitás pedig továbbra is korlátozott. Ezek alapján az EU által meghirdetett magántárolási támogatást a juh- és a kecskehúsra nem tudták a hazai ágazati szereplők felhasználni, a támogatás, valamint annak megszüntetése érdemben sem a belföldi, sem az exportpiacot nem befolyásolja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03