Megkezdődött a nagy verseny: ők küzdenek meg a 2021-es év madara címért

Megkezdődött a nagy verseny: ők küzdenek meg a 2021-es év madara címért

agrarszektor.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) új szavazást indított, amelynek során a 2021-es év madarára lehet szavazni. A verseny három énekesmadár között fog eldőlni, amelyek mindegyike az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely-átalakítása mindegyikükre negatív hatással van. Ezért, ahogy azt az MME megjegyezte, bármely madár is kapja a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet lehet és kell majd fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020-ban is lehet szavazni az év madarára, vagyis a következő év madarára. Az MME végső, hármas listájába ezúttal három olyan madárfaj került be, amelyek a mezőgazdasági művelés alá vont területekhez kötődnek, ezáltal jelenlétük és egyedszámuk jelzéssel szolgál az adott területen folyó munkálatok természetre gyakorolt hatását illetően, tudhattuk meg a szervezet oldalán közzétett közleményből. A 2021-es év madara címért a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély versenyeznek.

Mit kell tudni az "Év madara" programról?

Az MME 1979-ben indította el az "Év madara" programját, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A szervezet tisztában van azzal, hogy minden véges számú lehetőséget tartalmazó választás egyben korlátozó is. Tudják azt is, hogy a mindenkori, az év madarának ajánlott fajoknál valószínűleg mindenki tudna "jobbat", a szívének kedvesebbet jelölni. Az MME részéről a döntés több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg. A szervezet a saját oldalán azt is elmagyarázta, hogy a szavazásra azért a megelőző év közepén kerül sor, mert így a döntést követően lesz elég idejük előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat január 1-re.

Mely madarakra lehet idén szavazni?

A cigánycsuk(Saxicola rubicola) egy Magyarországon gyakori madárfaj, amely sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Cigánycsuk (Forrás: Getty Images)

A kis őrgébics(Lanius minor) leginkább a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, elsősorban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon, a Dunántúlon nagyon kis számban fordul elő. Rovarokkal, kisebb részben apró rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk, a telet Afrika déli részén tölti.

Kis őrgébics (Forrás: Getty Images)

A sordély(Emberiza calandra) kifejezetten kötődik az agrárkörnyezethez, kedveli a mozaikos, kisparcellás, extenzív mezőgazdálkodás által kialakult területeket. A száraz, vagy időszakosan vizes élőhelyeken telepszik meg, a mocsarakat, ártereket elkerüli. Elsősorban az alföldi, nyílt területek madara, de kisebb sűrűségben dombvidékeken is előfordul. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba is verődhet.

Sordély (Forrás: Getty Images)

Meddig tart a szavazás?

A 2021-es év madarára az online szavazás 2020. július 27-ig tart, és aznap 12 órakor zárul. Ekkor a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését. A szavazásra ezen a linken, az oldal alján van lehetőség.

A cikk címlapképén a tavalyi (idei) győztes, az erdei fülesbagoly(Asio otus) látható, a 2020-as Év madara.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14