Megnyílt az osztrák-magyar határ: egy újabb ágazat kezdhet talpra állni?

Megnyílt az osztrák-magyar határ: egy újabb ágazat kezdhet talpra állni?

agrarszektor.hu
Megjelent a 216/2020. (V.21.) Korm. rendelet arról, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs a szervezetükben a koronavírus. Ez a könnyítés komoly segítséget jelenthet a világjárvány miatt hatalmas bevételkiesésekkel küszködő magyar vadgazdálkodási ágazatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria terültéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus. A Kormány az Osztrák Köztársaságból történő határátlépésről szóló, 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelete a Magyar Közlöny május 21-ei, 2020. évi 115. számában jelent meg. A jogszabály május 22-étől a járványügyi vészhelyzet megszűnéséig hatályos, tudta meg az Agrárszektor az Országos Magyar Vadászati Védegylettől.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A határátlépés akkor lehetséges, ha a belépő személy "a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményét tartalmazó, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki."

A rendelet tartalmazza azt a kitételt is, hogy az ilyen feltételekkel Magyarországra érkezett személy a határátlépést követő 14 napon belül észleli magán a koronavírus tüneteit, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot. Egyebekben a határátlépés szabályait továbbra is az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet határozza meg.

A vadgazdálkodók számára ez fontos információ, mert ennek a jogszabálynak köszönhetően ismét érkezhetnek külföldi bérvadászok Magyarországra, ami esélyt ad a magyar vadgazdálkodási ágazatnak arra, hogy valamelyest enyhítse az idei veszteségeit.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelkezésről szóló részletes tájékoztatás megtalálható az Országos Magyar Vadászati Védegylet honlapján és Facebook oldalán is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?