Veszélyes ragadozók kószálnak a Balatonnál: csapdákkal próbálják gyéríteni őket

Veszélyes ragadozók kószálnak a Balatonnál: csapdákkal próbálják gyéríteni őket

agrarszektor.hu
A fácánok védelme és a csülkös vad szaporulata érdekében élve, illetve halva fogó csapdák kihelyezésével gyérítik az említett fajokra veszélyt jelentő ragadozókat, így a rókákat és az aranysakálokat. A beavatkozásra a Zalaerdő Zrt. vadászati kezelésében lévő 65 ezer hektárnyi területének csak a töredékén, 100 hektáron kerül sor Nagykanizsa térségében, illetve Hosszúvölgy és Homokkomárom-Zsigárd közelében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint azt Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója előrebocsátotta: a csapdázás ősi vadászati módszer, amely évezredes múltra tekint vissza, egyidős az emberiséggel és a mai napig alkalmazzák a vadászatra jogosultak, azaz más vadásztársaságok is - írja az Infostart. Magyarországon egyre több vadgazdálkodó foglalkozik csapdázással, mivel a lőfegyverrel történő elejtés mellett hatékony ragadozógyérítési eszköz. A csapdázási tevékenység szerepe fontos a ragadozógazdálkodásban, leggyakoribb célfaja a hazánkban egész évben elejthető, elfogható róka és az aranysakál. 

Utóbbi folyamatosan terjed a magyar nagyvadas területeken az elmúlt két évtizedben, Zalában például ma már megyeszerte megtalálható, természetes ellensége viszont nincs. Az aranysakál a zalai dombok legnagyobb testű kérődző vadfajának számító gímszarvas borját 1-2 hetes, az őzgidákat pedig 2 hónapos korukig veszélyezteti. Ernszt Tamás hozzáfűzte: a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időszakában sokan választják pihenőhelyül lakókörnyezetük tágabb térségét, és fedezik fel a természet szépségeit. A két, csapdázással érintett területen a félreértések, illetve a konfliktusok elkerülése érdekében még fokozottabb együttműködésre és óvatosságra kérik a lakosságot.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 11:27