Dupláztak a vadászok Somogyban: két rekord trófeájú szarvast is ejtettek

Dupláztak a vadászok Somogyban: két rekord trófeájú szarvast is ejtettek

agrarszektor.hu
Somogy megyében a végéhez közeledik a barcogás, amely több szép trófeát is eredményezett a vadászatra jogosultaknak. Igaz, az állomány folyamatosan csökken, így mind kevesebbszer kerülhet dámbikatrófea a bírálókhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dámszarvas párzási időszaka, a barcogás október közepe felé kezdődik, s ilyentájt már lecsengőben van. Nagy János, a Bőszénfai Szarvasfarm vezetője elmondása szerint a simogatóban van még bika, amelyik a jellegzetes hangot hallatta, de ez már ritka. A megyében sok helyütt jelen van a lapátos agancsú állat váltóvadként, de ezeken a vadászterületeken olyan alacsony a létszáma, hogy barcogás nincs is. A dámszarvas leginkább a homokos talajú területeket kedveli - olvasható a Sonline.hu oldalán. 

Sugár László vadbiológus, a Kaposvári Campus professor emeritusa a portálnak elmondta, hogy a hetvenes és nyolcvanas években sok dámot telepítettek az országba, amelyből lett is szép állomány. A szakember hozzátette, hogy a háború előtt is voltak már területek, hiszen a főúri birtokok közül a Hunyady-vadaskertben dámokat tartottak. Ez Marcali és Hollád között terült el. Lábodon volt nagy állomány, de mára nagyon lecsökkent a számuk itt is, részben a sakál pusztítása miatt.

Kaszón van még említésre méltó állomány, de persze közel sem olyan jelentős, mint a gímszarvas. Ennek ellenére idén is voltak érdeklődő vendégvadászok, akik felkeresték a társaság vadászterületeit. Galamb Gábor a társaság vezérigazgatója kiemelte, hogy azokra a bikáikra, amiket a vadgazdálkodási tervükben előírtak, tudtak vendéget fogadni. A szakember hozzátette, hogy idén megdőlt a kaszói rekord is, hiszen a legnagyobb terítékre hozott dámbika trófeája 4,65 kilo­gramm súlyú volt.

Október közepén a Törökkoppányi Íjász Vadásztársaság területén egy vendégvadász egy 6 kilogramm trófeasúlyú dámbikát ejtett el, amely a megyei bírálaton 220,06 CIC nemzetközi pontot kapott. Ezzel jelenleg a hatodik az országos listán.

A megye legnagyobb vadászatra jogosultjának, a SEFAG Zrt.-nek a területein összesen 106 dámbika került terítékre. A legerősebbnek a szántódi vadászterület bizonyult, ahol 10 dámbika esett, átlagosan 4,85 kilogrammos trófeasúllyal és többségében koros bikák voltak. Innen került ki egy 5,47 kilogramm trófeasúlyú és a bírálat során 212,41 nemzetközi potot elért bika is, összességében 9 arany és egy ezüst minősítésű vadat ejtettek el. A társaság azt közölte: a területein a bírált dámszarvas bikák életkora átlagosan 8,9 év volt, s az elejtett vad 43 százaléka öreg korú volt, trófeáik súlya pedig meghaladta a 3 kilogrammot.

A társaság területein terítékre hozott dámszarvas bikák trófeái közül 13 arany, 11 ezüst, 6 bronz született. A társaság azt közölte, hogy az abnormális agancsok száma nagyon magas volt a lábodi régióban. Ezek átlagtömege 2,85 kilogramm volt és koruk átlagosan 9,2 év. A várt külföldi vendégek megérkeztek a SEFAG-hoz, hiszen osztrák vadászokból idén sokan érkeztek, a külföldi és belföldi vadászok aránya 70-30 százalékra tehető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?