Koronavírus: Magyarország lett az európai kóser húsellátás egyik központja

Koronavírus: Magyarország lett az európai kóser húsellátás egyik központja

MTI
Magyarországi vágóhíd biztosítja az európai kóser húsellátás jelentős részét a világjárvány alatt - közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hétfőn az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tájékoztatás szerint a kóser élelmiszer-ellátásban világszerte komoly visszaesést okoznak a koronavírus miatti intézkedések. Az európai zsidó közösségek kóser húskészletei csökkenésének egyik fő oka, hogy az életbe lépett utazási korlátozások miatt a kóser vágásra szakosodott sakterek nem tudtak elutazni a vágóhidakra. További problémát okoz a járványügyi előírásoknak megfelelő logisztika kialakítása, így a legtöbb európai üzem átmenetileg bezárásra kényszerült.

Az EMIH közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben hat sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a Csongrád megyei csengelei vágóhídra az európai kóser húsellátás segítése érdekében. A rabbik a járványügyi előírásokat betartva, negatív teszttel érkeztek az országba. A héten további hat sakter érkezését várják. A csengelei vágóhídon 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon, ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát teszi ki - áll az EMIH közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?