A koronavírus hazai baromfitenyésztésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakemberek

A koronavírus hazai baromfitenyésztésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Csorbai Attilával, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatójával folytatott podcast beszélgetést a hazai baromfitenyésztés helyzetéről, valamint a koronavírus-járvány hatásairól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai baromfitenyésztés helyzetéről beszélgetett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. Ezen kívül szó volt arról is, hogy:

  • A hazai baromfiágazat az állattenyésztésben a legnagyobb termelési értéket állítja elő. Csak az élő állatokat és az étkezési tojást számolva ez eléri a 320-330 milliárd Ft-ot, a feldolgozott termékek értéke ennek a duplája. A magyar vágóállat-termelés kétharmadát a baromfiágazat adja.
  • A baromfiágazatban meghatározó a hazai tulajdon, a szektor eredményessége a nagyfokú integrációnak köszönhető.
  • Az ágazat közvetlenül és közvetve 50-60 ezer embernek ad munkát. A munkaerő-szükséglet termékpályánként változó: a csirkehizlalás jelentős mértékben automatizált, a víziszárnyas-tenyésztés viszont sok kézi munkaerőt igényel.
  • Magyarország önellátottsága baromfitermékekből megközelíti a 180 %-ot. A hazai egy főre eső éves baromfihús-fogyasztás a 90-es évek derekától megelőzi a sertéshúsfogyasztást, jelenleg előbbi 30 kg-ra, a sertéshús-fogyasztás pedig 25 kg-ra tehető.
  • A koronavírus-járvány mellett a madárinfluenza megjelenése is sújtja az ágazatot, főleg az alföldi termelőket. Eddig 2 millió szárnyast kellett a védekezés miatt leölni. Ennek hatásai hónapokig érezhetőek lesznek, egy olyan régióban, ahol sokaknak a baromfitartás jelenti a megélhetést.
  • A hazai víziszárnyas-ágazat globális szinten is meghatározó, a húskibocsátást tekintve Európában a második helyen áll, míg libamájtermelésben világelső. Ezen termékek 70-80 %-a - a koronavírus-járvány miatt most eltűnt - HoReCa szektorban talált piacra. Az ágazatnak sikerült kihevernie a Négy Mancs offenzívája által okozott károkat, de folyamatosak az ilyen jellegű támadások.
  • A koronavírus-járvány miatt - a felvásárlási láznak köszönhetően - előbb hiány keletkezett csirkehúsból, most pedig inkább kínálati piac van, szerte Európában, ez lenyomja az árakat.
  • A kedvezőtlen gazdasági hatásokat a csirke- és pulykaágazatban a termelés - kompenzáció melletti - mérséklésével, a HoReCa szektor beszállítóinál pedig a turizmus-vendéglátás szereplőinek nyújtott gazdaságvédelmi intézkedések termelőkre való kiterjesztésével lehetnek mérsékelni.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Győrffy Balázs NAK-elnök Facebook-oldalán is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással, Jakab Istvánnal, Németh Istvánnal és Zászlós Tiborral beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra, illetve élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatásairól. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?