Nyílnak a pénzcsapok: több száz milliárd forint vár a magyar gazdákra

Nyílnak a pénzcsapok: több száz milliárd forint vár a magyar gazdákra

agrarszektor.hu
Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be - a veszélyhelyzet idején - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig. Ezzel százezernél több magyar gazda juthat a mostani nehéz helyzetben összesen több százmilliárd forintnyi támogatáshoz. Míg Magyarország és a kérelmek beadásában komoly szerepet vállaló NAK időben és jól megszervezte a folyamatokat, addig számos országban futhatnak a gazdák a pénzük után.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A járványügyi veszélyhelyzetben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sikeresen teljesített az egységes támogatási kérelmek beadása során - írja közleményében az Agrárkamara. Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka, addig 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével a gazdálkodók, közel annyit, mint 2019-ben (113 581 darab). Ezekkel együtt a magyarországi gazdálkodók összesen 166 903 darab egységes kérelmet adtak be a Magyar Államkincstárhoz, amely alig 1,2 százalékkal marad el a múlt évi eredménytől.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy - a támogatások mielőbbi kifizetését célozva - tartja az előzetesen meghatározott dátumot. A halasztás mellett döntött országok részeredményeit illetően elmondható, hogy eddig Angliában a tavalyi kérelmek számának alig 88 százaléka, Franciaországban 73 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban közel 40 százaléka érkezett be.

A határidőt hazánkkal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelem került befogadásra, amely jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől (26 677 darab). A határidő betartása mellett hazánkhoz hasonló sikert könyvelhet el Észak-Írország, ahol viszont a magyarországi kérelmek alig 15 százalékát kezelik. Itt 24 494 darab kérelmet adtak be, amely csupán 107 darabbal maradt el a tavaly azonos időszakban fogadottaktól.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06