Tuti tippek sertéstartóknak: így lesz fenntartható és nyereséges a takarmányozás

Tuti tippek sertéstartóknak: így lesz fenntartható és nyereséges a takarmányozás

agrarszektor.hu
A fenntarthatóság a jövő egyik kulcsszava lehet, és szép lassan szinte minden ágazatba és szektorba begyűrűzhet. A sertéstenyésztés sem kivétel ez alól, a tenyésztőknek pedig érdemes lehet elgondolkodni azon, milyen fenntartható, ugyanakkor jövedelmező lehetőségek vannak, például az állatok etetésével kapcsolatban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Napjainkban a sertéstenyésztőknek egyszerre kell megküzdeniük a jogszabályi követelményekkel, a fogyasztói igényekkel és a növekvő népességgel - írta meg a Pig Progress. Ugyan nagy előrelépések történtek a sertéstartás genetikai, táplálkozástudományi, tartási, egészségügyi és irányítási területein, de vajon elég ez ahhoz, hogy a gazdák meg tudják őrizni a versenyképességüket?

Melyek azok a fenntartható lehetőségek, amelyek ugyanakkor nyereségesek is lehetnek a sertéstenyésztők számára?

Enzimek: Ezek segítségével az állatok az elfogyasztott tápból több tápanyagot nyerhetnek ki. Ha a költségek problémát jelentenek, a gazda megpróbálkozhat egy minimum tápanyagbeviteli rendszer kipróbálásával, hogy csökkentse a kiadásokat, miközben akár a teljesítményt is növelheti.

Ásványi anyagok csökkentése az állatok takarmányozásában, amennyire csak lehetséges. A magas cink- és a réztartalmú készítményeket a növekedés felgyorsítására használták a múltban, de ezeket bányászni kell, és az maga károsanyag-kibocsátással járó folyamat. A gazdák más, környezetkímélőbb és fenntarthatóbb módokon is fenntarthatják az állataik teljesítményét.

Melléktermékek felhasználása: Ha a gazda hozzáfér a helyi melléktermékekhez, az egy mindenki számára kedvező szituáció lehet, hiszen a termelő és a fenntartható gazdálkodás is jól jár. Így ha a gazda például erjesztésen vagy folyékony tápláláson gondolkozik, a helyi melléktermékek felhasználásával komolyan csökkentheti a költségeit.

Technológia: A változás és az új eszközök ijesztőeknek és drágának tűnhetnek. Ugyanakkor, ha az ember megérti, hogy mekkora mértékben csökkentheti velük a sertéstenyésztés munkaköltségeit, és hogy milyen új lehetőségeket nyitnak a termelésben és az értékesítésben, akkor máris hasznosabbnak tűnnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?