Nagy a baj! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

Nagy a baj! Újabb országban került tiltólistára a magyar baromfi

agrarszektor.hu
Mexikó megtiltotta a Bács-Kiskun megyéből származó naposbaromfi és keltetőtojás importját azt követően, hogy március végén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította a madárinfluenza vírusát. Ők már a sokadik ország akik hasonló intézkedéseket tesznek a Magyarországon terjedő madárkór miatt, szintén korlátozásokat vezetett be ugyanis Omán, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, a Fülöp-szigetek, Hongkong, Izrael, Japán, Kína, Kuvait, Tajvan, Szingapúr és Oroszország is a magyar baromfival, illetve baromfitermékekkel szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a hazánkban is egyre nagyobb méreteket öltő madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül több a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael, a Fülöp-szigetek, Kína, Kuvait, Omán és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezekre a szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Hongkong és Oroszország csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja szerint 2020. március 31-én kelt, 2020. április 3-án érkezett értesítés alapján Mexikó 2020. március 22-től megtiltotta a Bács-Kiskun megyéből származó naposbaromfi és keltetőtojás (jelenleg nincs érvényes állategészségügyi export bizonyítvány) importját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Madárinfluenza Magyarországon 2020-ban
2020. január 12-én magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. 2020. március 25-én a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma. 2020.03.31-én két Csongrád megyei pecsenyekacsa-tartó gazdaság állományában is kimutatta a madárinfluenza vírusát a Nébih laboratóriuma. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy habár év elején Komárom-Esztergom megyében is felbukkant a madárinfluenza, jelenleg Bács-Kiskun és Csongrád megyében terjed a kórokozó. Ez utóbbi két megyében a vírus miatt a közelmúltig 689 ezer víziszárnyast kellett leölni. A kór mostani megjelenése egyértelműen a vadmadarak vándorlásához köthető, de a Nébih járványvédelmi nyomozásának eredményei szerint a nagy állatsűrűségű állattartó telepeknél a veszélyt fokozza, hogy a betegség szél útján is továbbterjedhet. A hivatal ugyanakkor hiányosságokat tapasztal a járványvédelmi előírások betartásában is, mivel egyes gazdaságokban nem teljesítik maradéktalanul a zárt szárnyastartásra vonatkozó kötelező rendelkezéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14